Nechce se vám zavařovat s kompoty, ale přesto jste na něj dostali chuť?
Udělejte si horký jablečný kompot, který je na sporáku hotový za 5 minut. Na podzim a v zimě si dělám kompoty z jablek, hrušek, broskví…vše rovnou k jídlu, nic nezavařuji. V létě jsem si na horký kompot ještě přidávala vanilkou zmrzlinu nebo šlehačku.
Suroviny:
- 180g jablek
- 180g vody
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 hřebíček
- Špetka mleté cejlonské skořice (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz. )
- +pár kapek citronové šťávy (jen pokud nejsou jablka kyselá)
Volitelně: pár kapek vanilkového extraktu
Použila jsem:
Cejlonskou skořici a hřebíček z Koření králů, červená jablka z naší zahrady a bio třtinový cukr z Fair trade centrum. Všechny suroviny jsou velice kvalitní na rozdíl od běžného kompotu z obchodu, kde je jen bílý cukr.
Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Já na to používám takového pomocníka, jádřinec vyndá během pár vteřin.
Na kostky nakrájená jablka dejte do malého kastrůlku, zalijte vodou a přidejte cukr i koření.
Vařte 5 minut.
Odstavte, dochuťte citronem a podávejte.
TIP: kousek vanilky, vanilkový prášek nebo vanilkový cukr se do kompotu skvěle hodí. V případě vanilkového cukru použijte o to méně cukru krupicového.
Množství cukru upravte podle chuti jablek, to samé platí i pro citronovou šťávu.