Nechce se vám zavařovat s kompoty, ale přesto jste na něj dostali chuť?

Udělejte si horký jablečný kompot, který je na sporáku hotový za 5 minut. Na podzim a v zimě si dělám kompoty z jablek, hrušek, broskví…vše rovnou k jídlu, nic nezavařuji. V létě jsem si na horký kompot ještě přidávala vanilkou zmrzlinu nebo šlehačku.

 

 

Suroviny:

  • 180g jablek
  • 180g vody
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 hřebíček
  • Špetka mleté cejlonské skořice (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz. )
  • +pár kapek citronové šťávy (jen pokud nejsou jablka kyselá)

Volitelně: pár kapek vanilkového extraktu

 

Použila jsem:

Cejlonskou skořici a hřebíček z Koření králů, červená jablka z naší zahrady a bio třtinový cukr z Fair trade centrum. Všechny suroviny jsou velice kvalitní na rozdíl od běžného kompotu z obchodu, kde je jen bílý cukr.

 

Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Já na to používám takového pomocníka, jádřinec vyndá během pár vteřin.

Na kostky nakrájená jablka dejte do malého kastrůlku, zalijte vodou a přidejte cukr i koření.

Vařte 5 minut.

Odstavte, dochuťte citronem a podávejte.

 

TIP: kousek vanilky, vanilkový prášek nebo vanilkový cukr se do kompotu skvěle hodí. V případě vanilkového cukru použijte o to méně cukru krupicového.

Množství cukru upravte podle chuti jablek, to samé platí i pro citronovou šťávu.