Trdelník jsem poprvé ochutnala na vánočních trzích. Dávám si je tam každý rok, je to tradice. Akorát mě mrzelo, že si na trdelníku nemohu jinak pochutnat. Nejsem z Prahy a u nás ho nikde neprodávají.
Letos ani nevím, jestli nějaké vánoční trhy budou, doufám že ano. Alespoň nějaká radost by nám mohla zůstat😊. Zkusila jsem to a zjistila jsem, že udělat si doma trdelníky není vlastně nic těžkého. Vždycky sem trdelník brala jako něco, co si dám jednou za rok a teď si je můžu dát klidně každý den. Miluju ten pocit a miluju trdelník!
Suroviny:
- 500g polohrubé mouky
- 250g vlažného mléka
- 80g másla
- 40g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
Na obalení:
- 2 bílky (zbydou vám z těsta)
- 95g krupicového cukru
- 5 gramů mleté skořice
Pomůcky: Zavařovací sklenice, alobal
Postup
Z vlažného mléka, lžičky cukru a sušeného droždí udělejte kvásek. Metličkou droždí dobře rozmíchejte a nechte 10 minut (nezakrývejte).
Přidejte rozpuštěné máslo, mouku, 2 žloutky a moučkový cukr. Vypracujte těsto.
Těsto nechte 1 hodinu kynout.
Poté těsto rozdělte na 12 kousků. Z každého vyválejte hada.
Utrhněte si dostatečně velký kus alobalu, položte na něj sklenici a zabalte. Alobal musí přesahovat sklenici (horní část zandejte dovnitř sklenice a dolní zmáčkněte ke dnu.
Vyválejte hada, přiložte ho ke sklenici a namotejte. Aby těsto drželo, tak sklenici s těstem několikrát poválejte. Pokračujte se zbytkem těsta.
Každý trdelník potřete rozšlehaným bílkem a obalte ve skořicovém cukru. Skořicový cukr dejte do talíře, trdelník potřete bílkem a hned obalte v cukru. Stačí lehce projet cukrem, není třeba tlačit.
Postavte na plech vyložený pečícím papírem. Vyjde vám to na 2 plechy.
Pečte na 180 stupňů dozlatova – 10-12 minut. Plech jsem dala na 2 nejnižší rošt, aby se trdelníky nepřipálily. Pekla jsem s horním a dolním ohřevem bez větráčku.