Až ochutnáte tyhle hranolky, po těch mražených z obchodu už nikdy nesáhnete.
Musím se přiznat, že než jsem zašla žít zdravěji a hlavně si doma vše vyrábět, zažila jsem éru hranolek z mikrovlnky. Byla to doma mražené pizzy, rohlíku s Vysočinou a hranolek s kečupem. Je to už nějakých 12 let zpátky, v době, kdy jsem ještě nechodila do práce, nastěhovala se s Jardou do bytu a žila pořádně rušný společenský život. Když přijdete domů ve 4 ráno opravdu nemáte náladu na to něco vařit, hranolky byly vždy moje záchrana.
Ta doba je už ale pryč. Ted padne 10 hodina a já bych šla nejradši spát:-D. Na co jsem ale pyšná je, že jsem mražené a jiné polotovary prakticky vytěsnila z jídelníčku a nahradila je domácí kuchyní.
Jednou za čas mám ale na hranolky chuť, ovšem na ty doma osmažené a ne ty z mrazáku. Víte, že už mi ani nechutnají? Ochutnala jsem je u kamarádky a přijde mi, že ty kupované jsou takové bláto bez chuti (teda alespoň ty co jsem ochutnala).
Jak tedy udělat dobré hranolky?
Základem jsou dobré brambory, ideálně typu C (větší obsah škrobu)
Vždy je nutné brambory předvařit
Nízká teplota = nic moc hranolky (nebudou zvenku křupavé, hodně se nasáknou olejem…)
Postup
Brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na hranolky asi hranolky (1cm silné).
Brambory dejte do síta a důkladně propláchněte studenou vodou, abyste je zbavily přebytečného škrobu.
Dejte je do hrnce a zalijte studenou vodou, osolte. Brambory musí být ponořené a nad nimi ještě 1-2cm vody.
Vařte 10-12 minut.
Uvařené brambory rozložte na utěrku a nechte oschnout. Důležité je taky to, aby zcela vychladly.
Olej nalijte do pánve a zahřejte na 180 stupňů. Je třeba aby se hranolky smažily opravdu zprudka, pokud nemáte teploměr můžete vyzkoušet vložit jednu hranolku a uvidíte, jestli je olej pořádně rozpálený.
Hranolky smažte v několika dávkách (jinak by se olej moc ochladil). Trvá to 3-5 minut. Vyndejte je děrovanou lžící, rozložte na papírovou utěrku a nechte oschnout.
A co hranolky v těstíčku?
Zkusila jsem i hranolky v těstíčku a jsou také moc dobré. Beru je spíše jako samotné jídlo s nějakým dobrým dipem a ne jako přílohu.
Těstíčko
- 110g vody
- 75g hladké mouky
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- ½ lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- Špetka sušeného česneku
Vše dejte do misky a promíchejte metličkou. Hustotu lze upravit přidáním vody či mouky (zkuste obalit jednu hranolku a uvidíte)
Uvařené brambory nakrájené na hranolky nechte oschnout a zcela vychladnout. Poté je obalte v těstíčku, nechte na vidličce trochu okapat a vložte do rozpáleného oleje.
Nevkládejte moc brambor najednou, aby se neslepily.