Mandlové mléko mám moc ráda. Jsem ráda, že jsem konečně našla způsob, jak využít i mandlový „odpad“, který mi zbyde v sítu po přecezení mléka. Hodně lidí totiž tento zbytek vyhazuje, což je škoda.

Dříve jsem drť přidávala občas do pečení, někdy do kaše…jindy jsem ji nevyužila protože jsem nevěděla co s ní. Nedávno jsem objevila tip, že se dají z několika surovin udělat skvělé krekry. Tenhle týden jsem dělala mandlové mléko a zkusila krekry upéct. Výsledek mě dostal. Čekala jsem krekry bez chuti, které se budou rozpadat (není v nich lepek)…místo toho jsem objevila skvělé krekry, které zmizely během pár minut.

Krekry jsem namazala ricottou z kešu ořechů a posypala bylinkami z naší zahrádky. Ještě trochu žlutých cherry rajčátek k tomu. Tuhle svačinku bych mohla pořád😊.

Jestli si doma mandlové mléko vyrábíte, určitě vyzkoušejte. Je to skvělý způsob, jak ho vyrobit zcela bez odpadu.

 

Suroviny:

  • 110g mandlové odpadu

Použila jsem vše, co mi zůstalo v sítu po výrobě 500ml mandlového mléka. Pomocí lžíce jsem drť trochu pomačkala, abych získala co nejvíce mandlového mléka – nebyla tedy úplně suchá.

  • 20g kokosového oleje (1a ½ lžíce)
  • 2 lžičky mletých chia semínek
  • 1 lžička celého kmínu
  • ¼ lžička soli

 

 

Postup

Jelikož byl mandlový odpad ještě trochu mokrý a navíc jsem přidávala i kokosový olej nebylo už nutné přidávat vodu. V případě zcela vysušené mandlové drti možná trochu vody přidat budete muset. Stačí nevymačkávat mandle do úplně sucha a měly byste se obejít bez vody😊.

Mandlový odpad smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem, mletými chia semínky, kmínem a solí. Chia semínka jsem namlela v elektrickém mlýnku na kávu.

Směs naneste na pečící papír, přiklopte druhým pečícím papírem a vyválejte. Já používám malý váleček (mamka mi ho koupila v Tescomě), takže krekry válím rovnou na plechu. Snadno se s ním dostanu i do krajů.

Nedělejte je zase úplně průhledné, jinak se budou lámat.

Jak na rovné okraje?

Trik je v tom přehnout papír přes těsto. Společně s papírem ohnu i kus nerovných okrajů (asi tak 0,5-1cm). Přes papír těsto vyválím, odehnu papír a okraj je krásně rovný. Takhle postupuji jednu stranu po druhé (viz foto)

Výsledek:

Vidíte, jak je okraj krásně rovný?

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Pekla jsem je 20 minut, pak jsem je opatrně otočila a pekla dokud nezezlátli (dalších 10-20 minut).

Tipy:

  • S čerstvým sýrem, žervé, pomazánkovým máslem…
  • Na sladko – s marmeládou, čokoládovou pomazánkou, arašídovým máslem…jen bych vynechala kmín
  • S ořechovými másly a kolečky banánu