Chystáte se grilovat, ale chtěli byste udělat i něco sladkého? Udělejte grilovaný ananas. Je to strašně jednoduchý dezert, který si zamilují i děti.
Já jsem až do svých 25 let znala jen špekáčky. Rodiče na ohni opékali jen buřty a to bylo vše. Pak jsme se přestěhovali do rodinného domku, koupili si gril a začali zkoušet. Stále se divím, co všechno se dá opéct. Největším překvapením je pro mě grilování ovoce – banánové lodičky s čokoládou, ananas v cukru se zmrzlino, ovocné špízy…je toho tolik. Nejradši bych grilovala každý den:-D.
Budete potřebovat:
- Ananas
- Rozpuštěné máslo
- Hnědý cukr*
- Skořice
- Šlehačka nebo vanilková zmrzlina na ozdobu
*může být i třtinový nebo bílý, použijte co máte po ruce.
Veganská verze/ bez mléka
- Stačí máslo nahradit rostlinným máslem (např. značka Alsan). Na ozdobu pak použijte veganskou kokosovou zmrzlinu nebo kokosovou šlehačku (sama jsem si ještě nezkoušela, ale prý stačí vyšlehat tuhou část z kokosového mléka a je to).
Postup
Ananas oloupejte a nakrájejte na asi 1cm silná kolečka. Pomocí vykrajovátka nebo nože odstraňte tvrdou vnitřní část. Můžete udělat kolečka nebo půlkolečka, jak chcete. Já se snažila o kolečka, ale většinou se mi roztrhnout na půl. Na tvaru ani moc nezáleží, můžete udělat i silnější proužky, čtvrtky nebo jak vám to vyjde:-).
Ananas z obou stran potřete rozpuštěným máslem a posypte hnědým cukrem.
Položte na rošt a opečte. Během pečení ananas obraťte, posypte cukrem a opečte i z druhé strany. Ananas stačí grilovat 2-3 minuty, to je akorát.
Místo cukru a másla lze použít i med, to je další varianta.
Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou. Ozdobte lístky máty.
Na grilování jsem použila grilovací uhlí. Minule jsem použila dřevo a ananas měl po něm takovou zvláštní chuť. Asi jsem použila nějaký druh dřeva, který na grilování není vhodný. Uhlí jsem si oblíbila, protože ho stačí dát málo a když se rozhoří, vydrží vám hořet hodně dlouho. Nemusíte přikládat.