Minulé Vánoce jsem si objednala velký kbelík kukuřice na přípravu popcornu a začala experimentovat. Zkouším různé příchutě, které mě napadnou. Příprava popcornu v pánvi mi přijde jako větší zábava, než příprava toho v mikrovlnce. Navíc ten v pánvi se mi na rozdíl od toho v mikrovlnce ještě nepovedlo připálit:-D.

 

V čem je kukuřice na popcorn jiná oproti tomu popcornu do mikrovlnky?

  • Šetříte obaly – jeden kbelík vám vystačí na hodně mís popcornu. U toho do mikrovlnky je vše balené po jednom pytlíku a ten je ještě zabalený v dalším obalu z plastu. 
  • Je to jen kukuřice, žádná sůl/aroma/konzervant…nic jiného
  • Kukuřice z Kutilov.cz, kde jsem ji kupovala se prodává v kyblíku, který můžete dále využít. Já ho používám třeba na prací prášek nebo jinou domácí kosmetiku.
  • Nemusíte jen čekat, až cinkne mikrovlnka, ale aktivně se účastníte výroby popcornu:-).
  • Přijde mi, že je to i rychlejší (na rozehřáté pánvi je popcorn hotový během chvilky)
  • Uděláte si jen tolik popcornu, kolik chcete.
  • Popcorn si dochutíte jak chcete – slaný, sladký…

O víkendu jsem dostala chuť na čokoládu, ale jelikož se snažím zhubnout, přemýšlela jsem nad něčím dietnějším:-). Samotný popcorn je na dietu prima, protože i když sníte mísu, je to jen pár gramů. Samozřejmě to nakonec dopadlo tak, že na popcorn padla celá čokoláda a snědli jsme ho s Jardou na posezení….ale snaha byla a to je hlavní:-D.

 

Suroviny:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 55g kukuřice na popcorn (1/3 hrnku)
  • 50g mléčné nebo hořké čokolády
  • Volitelně: 50g mléčné čokolády na polití

 

Postup

Slunečnicový olej dejte do velké pánve a zahřejte. Zkuste jedno zrnko kukuřice a jestli praskne, je olej dostatečně rozpálený. Kdyby se zrnko připálilo, dejte ho pryč a zkuste jiné. U mě na sklokeramice popcorn připravuju na stupeň 8 z 9. Indukce hřeje víc, tam bych zvolila střední nebo možná i nízkou teplotu.

Když je olej rozpálený, nasypte kukuřici do pánve a hned zakryjte víkem. Trochu pánví zaklepejte, ať zrnka obalí olej. Za chvilku začne koncert:-).

Občas během pukání zaklepejte pánví, aby dolů propadla zrnka, která ještě nepukla. Až pukání ustane, sundejte pánev ze sporáku.

Popcorn přesypte do mísy a polijte 50 gramy rozpuštěné čokolády. Pomocí dvou lžic promíchejte, ať čokoláda pokryje celý popcorn.

Nyní popcorn vysypte na plech vyložený pečícím papírem. Připravte si rozpuštěnou čokoládu a pomocí lžičky nebo sáčku s ustřihnutým rohem popcorn pocákejte. Tentokrát již popcorn nemíchejte.

Dejte do lednice a nechte ztuhnout.

Až čokoláda ztuhne, vyndejte z popcorn z lednice a nalámejte na kousky.

 

Tip:

Po vyndání z lednice popcorn smíchejte s dalšími dobrotami – dají se použít lentilky, čokoládové pecičky nebo pecky z arašídového másla… Fantazii se meze nekladou:-).