Nechce se vám zavařovat, ale přitom máte chuť na kompot? Já jsem doma měla jen pár broskví a vytahovat kvůli jednomu kompotu vše na zavařování nemá cenu. Nedávno jsem dělala čerstvý jablečný kompot a tak jsem to zkusila i s broskvemi.

Výhoda je, že si můžete připravit klidně jen jednu porci, zabere vám to max. 5 minut času a taky se vám nikdy nestane, že by se kompot nepovedl a zkazil. Máte doma pár broskví? Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept:

 

Suroviny

  • 250g broskví (3ks)
  • 15g třtinového cukru (nebo podle chuti)
  • Citronová šťáva – použila jsem necelou půlku
  • Voda podle potřeby – já jsem dala 2 lžíce

 

Postup

Broskve můžete a nemusíte oloupat. Pokud chcete, vložte je celé na chvilku do vroucí vody a vyndejte. Oloupejte.

Nakrájejte je na větší kostky a společně s cukrem a trochou citronu dejte do hrnce. Citrón zabraňuje zhnědnutí broskví a také jejich chuť zvýrazní.

Vařte po dobu 5 minut na střední teplotu. Podle potřeby přidejte trochu vody. Já jsem nakonec přidala 2 lžíce vody, abych byla s konzistencí spokojená. Kompot můžete udělat buď tekutější anebo pěkně hustý jako takové horké ovoce😊.

 

Určitě nesáhnete vedle, když přidáte trochu skořice. Já jsem přidala špetku cejlonské skořice (je zdravější, než ta co se běžně prodává v obchodě). Vanilkový extrakt nebo prášek je také moc dobrý nápad.

Tip

Horký kompot podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny – jsem si jistá, že tahle kombinace bude neskutečně dobrá. Anebo udělejte palačinky a naplňte je kompotem. Lívance přelité horkými broskvemi budou také stát za hřích:P