Rychlý nepečený dezert z jahod – jahodové tiramisu.
Nepečené dorty a jiné dezerty teď u nás doma vyhrávají na plné čáře. Komu by se taky v těch šílených vedrech chtěla péct. Ono je to počastí beztak zajímavé – šílená vedra střídají obrovské bouřky, i když zase je dobře, že alespoň prší. Letos prší dost vydatně, takže se nám urodilo plno krásných a dobrých jahod. Tiramisu jsem z nich dělala poprvé a sama jsem na něj byla zvědavá. To je vám tak dobré! Přitom je to rychlovka, hotovo máte během pár minut.
No není to pastva pro oči? Já mám na něj chuť jen to vidím:-D.
Na přípravu této dobroty budete potřebovat:
- 250g mascarpone
- 110ml smetany ke šlehání
- 25g třtinového cukru – moučkového (stačí ho rozmixovat)
- Volitelně: 1 lžička vanilkového extraktu
Dále:
- 150ml pekanového mléka
- 50g bílé čokolády
- 20 dlouhých cukrářských piškotů
- 300-400g jahod (může být i méně, pokud jich tolik nemáte)
- Na ozdobu: Jahody a máta
Možná se při čtení surovin divíte, co tam dělá to pekanové mléko. U klasického Tiramisu se piškoty namáčí do silné kávy, ta mi sem ale neseděla. Místí toho jsem použila rostlinné mléko z pekanových ořechů, která jsem měla v lednici. Pekany chutí hodně připomínají kokos a ten se k jahodám hodí, tak jsem si řekla, že ho použiju. Do mléka jsem ještě přidala bílou čokoládu – rozpustila jsem ji v mléce. Tahle kombinace je fakt boží a jsem ráda, že jsem si ji vybrala😊.
Pekanové ořechy kupuji od Goodie jakožto většinu zdravých a moc dobrých věcí:-D.
Nemáte čokoládu? Jde to i bez ní. Nemáte pekany? Piškoty nenamáčejte. Za mě ale vyhrávají piškoty s pekanovým mlékem a bílou čokoládu:-P.
Postup:
Připravte si větší dózu – použila jsem skleněnou potravinovou dózu. Nebo použijte kulatou dortovou formu vyloženou pečícím papírem či potravinářskou fólií.
Pekanové mléko dejte na sporák. Až bude horké odstavte, vmíchejte na kousky nakrájenou bílou čokoládu a míchejte do rozpuštění. Nechte vychladnout.
Než mléko vychladne, připravte si náplň. Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha a pomalu vmíchejte mascarpone a moučkový třtinový cukr. Pro vanilkovou chuť přidejte i lžičku vanilkového extraktu (pozor, neplést s aroma).
Na spodní vrstvu jsem použila 10 piškotů, záleží ale na formě, třeba to u vás vyjde jinak. Mělo by být pokryté celé dno.
Pekanové mléko s čokoládou nalijte do mísy nebo hlubokého talíře. Vezměte si jeden piškot a namočte ho z obou stran ve směsi. Jen ho namočte a vyndejte, není třeba ho ve směsi nechávat.
Namočené piškoty vyskládejte vedle sebe do formy. Pokud vám tam zbyla mezera, můžete je nalámat podle potřeby (nebo nakrájet).
Piškoty potřete polovinou náplně.
Jahody nakrájejte na silnější plátky a polovinu z nich nyní rozložte na náplň.
Na řadě jsou opět piškoty, dále smetanová náplň a nakonec jahod. Končit tedy budete jahodami.
Přidejte lístky máty.
Kdy se můžete do dezertu pustit?
Pokud vám stačí lžička, tak klidně hned. Jestli ho chcete vyndat, počkejte tak 4 hodinky (vím, že je to dlouhá doba).
Po ztuhnutí dezert nakrájejte na 8 dílů a opatrně vyndejte. Na vyndání použijte naběračku na dort nebo něco podobného. První dílek se vždycky vyndává nejhůř.
Další možnost, jak dezert podávat?
Namočené piškoty se dají nalámat či nakrájet a dát na dno sklenička. Na to na kousky nakrájené jahody, náplň…ten postup je stejný. Servírování do skleniček je ideální na party.
Proč nepoužít dětské piškoty?
Ono by to šlo, ale dětské piškoty se zcela rozpustí a pak je z nich kaše. Cukrářské piškoty jsou na to dělané, a i přesto že je namočíte, zůstanou držet po hromadě.
Cukrářské piškoty koupíte ve většině obchodů – já je kupuji v Lidlu nebo Bille po 40 kusech.
Poznámky:
- Smetana ke šlehání musí být vychlazená. Já jsem na to tentokrát zapomněla, takže nešla vyšlehat a srazila se. Když už byla sražená, šlehala jsem dál a udělala z ní máslo. Musela jsem tedy začít s novou.
- Piškoty namáčejte jen krátce. Kdy se moc namočí, půjde dezert špatně vyndat z formy. Pokud ho budete jíst lžičkou, tak je to jedno.
- Jistě vám zbyde nějaké mléko, všechno ho na piškoty nespotřebujete. Co sním? Vypijte ho, použijte do koktejlů/smoothie/smoothie bowl či kaše.