Grilovací sezóna je tady, a tak mám pro vás další super recept na hamburgery. Já jsem se také těšila na opékání, ale jelikož pršelo musela jsem si pro tentokrát vystačit s masem opečeným na pánvi. Příště už to snad vyjde a budu moci maso opéct na grilu, protože tomu se prostě nic nevyrovná. Nevím, ale z ohně je maso o level výš, než když ho pečete na pánvi. To kouřové aroma je prostě k nezaplacení😊.

 

Tentokrát jsem do burgeru použila jednu hodně zajímavou a pro mě zcela novou surovinu – Chmelíček (prodává firma Chuť Moravy). Připravuje se podle receptu, která se používala již v 17. století. Jak se vyrábí? Mladé výhonky se nakládají do do lehce kořeněného sladkokyselého nálevu.

Takhle to vypadá:

Jak už asi tušíte, jedná se o naložené chmelové výhonky. Ochutnala jsem a první co mě napadlo, že by se hodil k  do hamburger.

A tak ho tady máte:

 

Budete potřebovat:

  • 8 hamburgerových housek se sezamem
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 2 lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • Chmelíček

 

Dresink:

  • 250g majonézy (používám jedině Poličanku)
  • 45-100g bílé cibule (já radši víc😊)
  • 30g plnotučné hořčice
  • 30g cukru
  • ¾ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky soli
  • Chmelíček – dala jsem 1 lžičku posekaných výhonků a trochu nálevu

Volitelné:

  • Plátek čedaru, kyselá okurka, rajče, nasekaný ledový salát…

 

 

Postup:

Jako první si připravte dresink, ať se chutě pěkně rozleží. Cibulku nakrájejte na co nejjemněji to jde. Já mám na to takovou vychytávku – ruční sekáček.

Takhle vypadá (foto je z jiného receptu, protože jsem vám to zapomněla vyfotit:-):

Chmelíček také nakrájejte na velice drobno. Promíchejte a případně ještě dochuťte. Já jsem přidala i trochu nálevu – ono ho tam zase tak moc není, proto jsem použila jen lžičku, aby zbytek chmelíčku byl stále ponořený.

Mleté maso promíchejte se solí a pepřem. Poté ho rozdělte na 8 dílů a udělejte z něj placky.

Opékejte z obou stran na grilu nebo pánvi. Není třeba používat tuk, maso ho má v sobě dost😊.

Kvalitní hovězí maso není nutné péct moc dlouho, správně by měl být burger uvnitř ještě trochu růžový, nikoliv na troud vysušený.

Housky opečte na suché pánvi pěkně dozlatova.

Na spodní housku dejte dresink (dávám 1-2 lžíce). Dále maso a na něj celý nebo pokrájený Chmelíček. Zaklopte. Za mě ještě doporučuji přidal pár koleček červené cibule…s ní je to ještě lepší😊.

Anebo ještě můžete přidat plátky kyselé okurky, rajčat anebo pokrájený ledový salát.

 

TIP:

Aby hamburger držel pohromadě používám tyto malé bambusové špejle. Okoukala jsem to v restauracím, kde burgery dělají:-).

 

Podávejte s jedním oroseným a dobře vychlazeným pivečkem. Skvěle se to doplňuje:-).

Dobrou chuť!