Celý prosinec jsem ochutnávala a zkoušela různé recepty na horké čokolády. Hodně jsem improvizovala, upravovala a víte co? Já jsem si to užila a vůbec se nedá říct, že bych se teď na čokoládu nemohla ani podívat. Vlastně je to naopak, já ji teď miluju snad ještě víc, jestli to ještě vůbec jde:-D.

Silvestr se blíží a já jsem si říkala, že bych na oslavu chtěla uvařit hrnec čokolády, ze kterého bychom si všichni v průběhu dne chodili čokoládu nalévat, tak jak to vidíte v amerických filmech. Většina čokolád, které jsem vařila obsahují hodně čokolády a kvůli tomu nejsou úplně nejlevnější. Nakonec jsem spojila asi 10 různých receptů a vznikla luxusní horká čokoláda, které je hodně, chutná skvěle a přitom do 1 litr čokolády budete potřebovat jen 140 gramů čokolády! Hrnec téhle dobroty vyjde na cca 35 korun což je na horkou čokoládu hodně dobrá cena.

A ještě jedna věc. Tuhle horkou čokoládu oficiálně jmenuji tou nejlepší čokoládou, kterou jsem za celý život ochutnala (doma nebo v kavárnách apod. Myslím to opravdu vážně. Nevím, čím to je, ale tenhle recept se neskutečně povedl. Asi ho pěkně zarámuju a vystavím kuchyně, abych ho měla pořád na očích:-D. Už jsem ho totiž vařila více než 10x za tak krátkou dobu, tak ať to pořád nemusím chodit hledat do mých poznámek:-D.

Ochutnejte a dejte mi vědět, jak vám chutnala. Doufám, že vám bude chutnat tak, jako chutnala nám doma, protože jsem nerada jediným závislákem na horké čokoládě:-D.

 

Suroviny:

  • 700ml plnotučného mléka
  • 70g mléčné čokolády
  • 70g hořké čokolády – 30%
  • 60g třtinového cukru nebo podle chuti
  • 35g smetany ke šlehání 33%
  • 13g kukuřičného škrobu – 1 a ½ lžíce
  • 12g hořkého kakaa – 1 a ½ lžíce
  • ¼ lžičky mleté skořice

 

Čokolády

Mléčnou i hořkou čokoládu kupuji v Lidlu. Jsou to jediné levné čokolády, které mi opravdu chutnají (jestli máte tip i na jinou dobrou levnou čokoládu budu moc ráda).

 

Kukuřičný škrob

Dá se koupit v malém balení anebo pak rovnou celý velký kýbl na www.kutilov.cz. Opravdu se to vyplatí. Používám ho na horké čokolády, čínu a do mnoha dalších receptů.

 

Hořké kakao

Kakao jsem použila bio holandské. Loni jsem objevila Fair trade centrum, kde nabízí pouze produkty ve Fair trade kvalitě. Kakao má výraznou chuť, lépe se rozpouští a jiné do horkých čokolád ani nepoužívám.

 

Postup

V malém množství mléka rozmíchejte kukuřičný škrob a hořké kakao. Metličkou dobře promíchejte, ve směsi nesmí zůstat hrudky.

Mezitím si dejte na sporák zahřát mléko. Přiveďte ho k varu.

Čokoládu – mléčnou i hořkou nakrájejte na kostky.

Nyní do mléka vlijte směs s kakaem, kterou jste si připravili na začátku. Stále míchejte metličkou a směs začne okamžitě houstnout. Po minutě míchání (teď už můžete ztlumit teplotu) přidejte nakrájenou čokoládu. Míchejte a přidejte i smetanu, cukr a skořici.

Čokoládu vařte ještě 2-3 minut do požadované hustoty. Kakao zahříváním zahušťuje. Já čokoládu vařím 2-3 minuty, ale dobu si můžete upravit podle toho, co vyhovuje vám😊.

 

Podávejte se šlehačkou nebo bez.

 

Hrnec s čokoládou sundejte ze sporáku a zakryjte pokličkou. Až na čokoládu zase dostanete chuť (tedy pokud ji rovnou nevypijete), stačí jí zahřát. Po delší době je dobré přidat panáčka mléka, aby čokoláda nebyla tak hustá.

 

Poznámky k receptu:

Na míchání je nejvhodnější metlička. Krásně rozmíchá hrudky a čokoláda bude krásně hladká.

Někdy přidávám i vanilkový extrakt. Mého domácího extraktu dávám 1 lžičku.

Čokoláda je vynikající i z hořké čokolády – celkem použijte 140g hořké čokolády.