A je to, konec Vánoce, konec roku…zase se jako každý rok divím, jak strašně rychle ten rok utekl. I když v případě tohoto roku je snad i dobře, že utekl rychle a je už za námi. Letos už nás doufám čekají jen krásné zážitky a chvíle strávené s našimi blízkými a rodinou.
Vánoce jsem pro mě doba cukroví, řízků, bramborového salátu a dalších sladkých i slaných dobrot. Na váze jsem sice nepřibrala, ale řekla jsem si, že by nebylo špatné trochu odlehčit jídelníček. Moje tělo mi za to určitě poděkuje😊. K Vánocům jsem jako dárek dostala balíček zdravých dobrot. Ráda totiž dostávám jídlo. Pod stromečkem nejčastěji nacházím různé zdravé dobroty (i ty nezdravé) a taky kuchyňské pomocníky. Dárkem do kuchyně a jídlem nikdy nepohrdnu😊.
Mezi dárky byl i košík s kokosovým mlékem, datlemi, domácími povidly a dalšími zdravými dobrotami a surovinami na vaření. První mi padly do oka povidla. Hned jsem z nich šla upéct mrkvové šátečky plněné povidly – tentokrát zcela bez cukru! V povidlech cukr není, v těstu taky ne a namísto cukru jsem šátečky posypala kokosovou moukou, která má takovou nasládlou chuť. Já jsem spokojená – pochutnala jsem si a Jarda kupodivu také.
Máte chuť na něco dobrého, ale nechcete mít po tom výčitky? Vyzkoušejte tyto mini mrkvové šátečky. Jsou tak dobré!
Těsto:
- 350g polohrubé mouky
- 250g hery nebo másla
- 200g mrkve
- 1 kypřicí prášek do pečiva (12 gramů)
- 1 vejce vel. M
Náplň:
- Švestková povidla bez cukru
Volitelně:
- Kokosová mouka na posypání
Povidla bez cukru
Tato povidla jsem dostala v dárkovém balíčku od kamarádky k Vánocům. Překvapilo mě, že obsahují pouze 100% švestek, nic jiného. Nejsou tak sladká a proto jsou ideální pro každého, kdo nechte slazená povidla z obchodu.
Kokosová mouka
Tato mouka byla také dárek. Já totiž strašně ráda dostávám jídlo😊. Mouka má skvělou kokosovou chuť a není tak suchá jako mouky od jiných firem. Je to jednoznačně nejlepší kokosová mouka, jakou jsem kdy ochutnala.
Kypřicí prášek
Prášek si vyrábím sama a proto se liší dávkování. V kupovaném i domácím prášku s vinným kamenem je navíc kukuřičný škrob a jedlá soda, proto se ho dává o něco více. Místo 1 sáčku, což je 12 gramů, se ho dává 16 gramů. Jestli budete prášek vyrábět podle mého receptu, nezapomeňte upravit dávkování.
Postup:
Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte s moukou, tukem, kypřicím práškem a vajíčkem. Dobře propracujte. Z těsta udělejte váleček a dejte ho na 60 minut ztuhnout do lednice.
Poznámka: Těsto lze použít i rovnou, jen ho budete muset dobře podsypat a posypat i vrchní stranu, aby se nelepilo.
Těsto vyklopte na vál podsypaný hladkou moukou.
Nyní z těsta vyválejte obdélník silný asi tak jako na linecké, tedy asi 0,3mm. Těsto by nemělo být moc tenké, aby se netrhalo. Okraje zarovnejte nožem, seberte a schovejte na potom.
Nožem těsto rozkrájejte na čtverečky 5x5cm. Na konci řady vám kousek zbyde, ten dejte k odřezkům. Až naplníte tyto šátečky, zbytek těsta znovu propracujte, vyválejte a naplňte.
Otevřete sklenici povidel. Jsou trochu tužší oproti těm kupovaným, takže je určitě nedávejte do cukrářského sáčku. Jen si naberte ½ lžičky povidel a dejte je doprostřed každého šátečku. Povidel můžete dát i více, ale dávejte pozor, ať přes ně jdou spojit okraje.
Nyní spojte dva protilehlé okraje a zmáčkněte. Nebo můžete udělat klasické šátečky, kdy spojíte dva protilehlé okraje a pak ty zbylé dva.
Šátečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem/podložkou na pečení nebo ho vymažte tukem a vysypte moukou. Mezi šátečky nechte kousek místa, ať se při pečení neslepí.
Až plech zaplníte, dejte ho péct na 175 stupňů na 12-15 minut. Až lehce zezlátnou, vyndejte.
Šátečky jsem nakonec posypala kokosovou moukou. Každá je trochu jiná – některé jsou takové suché. Tu co jsem použila doporučuji, protože je má sladší chuť a chuťově je úplně jiná než mouky, které jsem předtím vyzkoušela. Nevím, kde se dá přesně koupit, protože jsem jí dostala od kamarádky k narozeninám.
Sladká kokosová mouka namísto cukru je podle mě skvělý nápad. Jinak komu cukr nevadí, může použít třtinový moučkový cukr nebo jsem někde viděla mletý erythritol nebo xylitol, ale to nemám osobně vyzkoušené.
Poznámky k receptu:
Těsto krájím kovovým kolečkem na pizzu, jde to s ním skvěle.