O avokádové nutele jsem toho tolik slyšela, že jsem ji také musela vyzkoušet. A víte co? Všichni měli pravdu. Je vynikající! Kromě toho je tahle „nutella“ strašně jednoduchá na přípravu. Jen vše rozmixujete a máte hotovo.
Jestli hledáte zdravou čokoládovou pomazánku bez cukru, jste tady správně. Já jsem k oslazení použila low carb sladilo – erythritol, použít lze ale i třtinový cukr. Avokádo je plné zdravých tuků, to je o důvod víc, proč ho zařadit do jídelníčku. Samotné nemusí chutnat každému, ale jako čokoládová pomazánka? Tomu nejde odolat😊.
Suroviny:
- 145g avokáda (po oloupání a bez pecky)
- 30-60g erythritolu nebo jiného sladidla
- 20g hořkého kakaa
- 15g kokosového olej (2 lžíce)
- 1/8 lžička mořské soli
- Bonus: 1 odměrka ovesné vlákniny
Postup
Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a lžící vydlabejte. Každé avokádo je jinak velké, já jsem použila 1. Pokud se váha vašeho avokáda liší, upravte množství kakaa, oleje i sladidla.
Avokádo, kakao, olej a sůl dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Nakonec přidejte erythritol a ještě chvilku mixujte. Začněte menším množstvím a postupně přidávejte, dokud nebudete spokojení. Použít můžete i jiné sladidlo – třtinový cukr apod.
Tip: Použijte jako dip k ovoci, na lívance, palačinky…
Spotřebujte do 3 dnů, skladujte v lednici
Erythritol
Když použijete eryhtritol bude recepte low- carb. Já ho kupuji na www.goodie.cz . Recept je také vhodný pro vegany a neobsahuje ani lepek:-).
Ovesná vláknina
Ovesná vláknina je vyrobené z ovesných otrub. Je to 100% přírodní produkt. Obsahuje beta glukan, který funguje také jako prebiotikum.
Ovesnou vlákninu jsem objevila u české firmy, najdete ji na www.pangamin.cz.
Nápad:
Příště bych zkusila přidat máslo z lískových oříšků, aby chutnala víc jako nutela. Podle mě to bude boží!