O avokádové nutele jsem toho tolik slyšela, že jsem ji také musela vyzkoušet. A víte co? Všichni měli pravdu. Je vynikající! Kromě toho je tahle „nutella“ strašně jednoduchá na přípravu. Jen vše rozmixujete a máte hotovo.

Jestli hledáte zdravou čokoládovou pomazánku bez cukru, jste tady správně. Já jsem k oslazení použila low carb sladilo – erythritol, použít lze ale i třtinový cukr. Avokádo je plné zdravých tuků, to je o důvod víc, proč ho zařadit do jídelníčku. Samotné nemusí chutnat každému, ale jako čokoládová pomazánka? Tomu nejde odolat😊.

 

Suroviny:

  • 145g avokáda (po oloupání a bez pecky)
  • 30-60g erythritolu nebo jiného sladidla
  • 20g hořkého kakaa
  • 15g kokosového olej (2 lžíce)
  • 1/8 lžička mořské soli
  • Bonus: 1 odměrka ovesné vlákniny

 

Postup

Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a lžící vydlabejte. Každé avokádo je jinak velké, já jsem použila 1. Pokud se váha vašeho avokáda liší, upravte množství kakaa, oleje i sladidla.

Avokádo, kakao, olej a sůl dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.

Nakonec přidejte erythritol a ještě chvilku mixujte. Začněte menším množstvím a postupně přidávejte, dokud nebudete spokojení. Použít můžete i jiné sladidlo – třtinový cukr apod.

 

Tip: Použijte jako dip k ovoci, na lívance, palačinky…

 

Spotřebujte do 3 dnů, skladujte v lednici

Erythritol

 

Když použijete eryhtritol bude recepte low- carb. Já ho kupuji na  www.goodie.cz . Recept je také vhodný pro vegany a neobsahuje ani lepek:-).

 

Ovesná vláknina

Ovesná vláknina  je vyrobené z ovesných otrub. Je to 100% přírodní produkt. Obsahuje beta glukan, který funguje také jako prebiotikum.

Ovesnou vlákninu jsem objevila u české firmy, najdete ji na www.pangamin.cz.

 

Nápad:

Příště bych zkusila přidat máslo z lískových oříšků, aby chutnala víc jako nutela. Podle mě to bude boží!