Tenhle recept je inspirovaný indickou kuchyní. Jedná se o grilované kuřecí prsa s indickým kořením, jogurtem, rajčaty, česnekem a zázvorem. K tomu nesmí chybět okurková raita, což je jogurtová omáčka s okurkou. A co k tomu? Hodí se k tomu rýže anebo můžete vyzkoušet tradiční indický chléb Naan.
Budete potřebovat:
- 8 kuřecích prsíček (1kg)
Marináda:
- 100g bílého jogurtu
- 20g čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 cherry rajčátka
- 1 a ½ lžičky perníkového koření
- 1 a ½ lžičky mletého koriandru (nebo 1 lžičku kuliček)
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/8 lžičky kajenského pepře
Vše na marinádu rozmixujte tyčovým mixérem. Prsa očistěte a 2-3x nařízněte z každé strany. Namočte do marinády a nechte 30 minut marinovat.
Grilujte 12-15 minut, během té doby maso pravidelně otáčejte. Zbytek marinády použijte na potírání masa během pečení.
Podávejte s citrónem nakrájeným na čtvrtky, koriandrem a okurkovou raitou.
TIP: Při grilování masa dávám přednost grilovacímu uhlí.
Na talíř pak přidáte
- Citrón
- Čerstvý koriandr
Okurková raita
- 350g bílého jogurtu
- 1 salátová okurka
- ½ lžička mletého koriandru
- ½ lžičky římského kmínu
- Trochu soli a pepře
Salátovou okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte jogurtu, koření a promíchejte.
Brambory z ohně
Není nic jednoduššího než příprava této přílohy. Vezmu si menší brambory a dám je do rozpáleného uhlí. Dají se udělat i na roštu vedle masa, ale není to úplně ono. čas pečení brambor jsem neměřila, ale asi tak jako maso, možná o něco déle? Ještě jsem zapomněla dodat, že je peču na dřevěném uhlí nebo briketách. Líbí se mi, že uhlí vydrží péct dlouho, zato dřevo bych musela stále přikládat.
Jak poznáte jestli už brambory jsou? Jednu bramboru rozkrojte a uvidíte, jestli je měkká. Jestli není, dejte jí dopéct na rošt (po rozkrojení už jí do ohně nevracejte). Nebo jí můžete jen propíchnout párátkem, upečenou bramboru snadno propíchnete.
Jak se to jí? Já si je rozkrojím na půl, posypu solí, případně přidám i trochu másla. Kdo si nechce zašpinit pusu, může sáhnout po lžičce.
Synovec měl brambory pečené na ohni poprvé a byl z nich úplně unešený. Maso nechtěl, prý mu stačí brambory:-D .
Poznámka: Na podpalování nikdy nepoužívám podpalovač Pepo, protože mi přijde, že zanechává na jídle nepříjemnou chuť a vůni. Místo toho jsem objevila přírodní podpalovač (zkusím najít fotku) anebo používám dřevěné třísky.