Miluju medovník. Klasické piškotové dorty moc nejím a tak se u nás na stole o svátcích a narozeninách začal objevovat tento dort. Když mi bylo 18 začala jsem si medovník péct sama. Byla to pro mě docela výzva, aby chutnal stejně jako ten z obchodu (nebo líp). Pokud se vám takénechce medovník kupovat a chcete si ho upéct sami zkuste tento recept a snad vám bude chutnat stejně tak jako mě. Není to tak těžké jak to vypadá, stačí upéct placky, potřít krémem a posypat 🙂

Suroviny

Těsto

  • 450g hladké mouky
  • 180g cukr moučka
  • 180g hery
  • 140g medu (7 lžic)
  • 60ml mléka nebo smetany
  • 1 vejce vel. M 
  • 2 lžičky hořkého kakaa 
  • 1,5 lžičky jedlé sody*

*pokud nemáte nahraďte práškem do pečiva

Krém

  • 200g másla
  • 1 plechovka salko karamelu (400g)

Sirup na potření:

  • 150 ml vody
  • 40g medu (2 lžíce)

Na posypání:

1 upečená placka z těsta (vše uvedeno v receptu)

80g vlašských ořechů

 

Příprava

Těsto:

Připravte si větší hrnec a kovovou misku nebo pánvičku. Větší hrnec naplňte do 3/4 vodou a přiveďte k varu. Do misky nebo pánvičky dejte  heru, cukr, vejce a smetanu. Za stálého míchání (ideálně metličkou) vařte po dobu 5 minut. Teplotu ztlumte ať voda nebublá stačí tak 85 stupňů aby voda moc nestříkala kolem. Pokud máte jen misku můžete jí dát do vody v kovovém sítku. Vytvoříte si tak misku na vodní lázeň a budete jí mít za co držet při míchání.

Hladkou mouku a sodu smíchejte. Přidejte ještě horkou směs z vodní lázně a míchejte. Nechte při pokojové teplotě 15-20 minut vychladnout. Těsto krásně zhoustne a nebudete ho muset podsypávat.

Z pečícího papíru si vystřihněte 5 koleček o průměru 22cm. Můžete použít třeba dortovou formu na obkreslení nebo kružítko. Těsto rozdělte na 4 díly po 210 gramech a jeden 150 gramový. Ten menší si dejte stranou abyste si ho nespletly s ostatními, bude z něj tvrdá placka na posypání dortu. Když jsem nechala všechny placky stejně velké byla pak placka moc velká a posypu bylo moc. Doprostřed vystřižených koleček dejte těsto a vyválejte až ke kraji. Můžete si pomoc přiložením druhého kruhu papíru a válet těsto přes něj. Těsto je lepší nepodsypávat aby nebylo tvrdé a zatím to nikdy ani nebylo potřeba. Válečkem ještě těsto vyrovnejte aby bylo stejně vysoké.

Placky pečte na rovném plechu protože ve vysoké formě nebo plechu moc nevyběhnou. Pečte na 175 stupňů 4-5 minut. Placka se nemá lepit. Stačí když budete mít čistou špejli a povrch začne zlátnout Při delším pečení tvrdne a vy tak musíte čekat alespoň den než dort změkne a nemůžete hodovat což je škoda. Každopádně když budou placky tvrdé nic jste nezkazily, jen si den počkáte. Takto upečte 5 placek. Tu pátou pečte o 5-10 minut déle, ale hlídejte ji bedlivě ať se nepřipálí. Má být křupavá nikoliv připálená. Chceme, aby byla tvrdší a dala se dobře rozemlít . Bude se s ní posypávat dort.

 

 

Sirup na potření:

Med a vodu smíchejte metličkou. Míchejte do rozpuštění medu. Sirup si můžete rozdělit na 7*25ml nebo to vychází 7* 2 polévkové lžíce. Možná vám trošku zbyde, ale to nevadí.

Spodní placku potřete sirupem jen zvrchu. Používám mašlovačku aby sirup hned nestekl. Sirup natírejte na placku postupně aby se stihl vsáknou a nestekl. Další placky se potírají zespoda i na vrchní části. Dělám to tak, že si placku otočím a položím na pečící papír. Potřu spodní část, rychle otočím a opatrně položím na připravenou placku potřenou krémem. Pak sundám pečící papír a potřu i vrchní část. Je potřeba pracovat rychle protože potřením placky začnou měknou. Každá placka se po sirupe potírá i krémem takže se posuneme k jeho výrobě.

Krém:

Salko z máslem utřete v míse a nechte připravené při pokojové teplotě. V lednici krém moc ztuhne a stahuje těsto z placek. Pokud ho připravujete moc dopředu a dáváte do lednice, nechte ho při pokojové teplotě změknout.  

Každou placku potřete po sirupu i krémem. Na rozdíl od sirupu se krém dává jen na vrchní část placky. Nejlepší je rozdělit si krém na 4*150 gramů. Nemusíte se pak bát, že vám nevyjde krém na potření a hlavně ho bude po celém dortu stejné množství. Poslední misku krému použijte na vrchní placku, ale také boky dortu. Ideální je cukrářská karta kterou dort objedete. Snažte se krémem vyplnit mezery mezi plackami. 

Dort je potřeba mít od začátku na něčem rovném (např. prkénko). Okraje znemožní přístup a potahování dortu je přes ně také dost problémové. Nepoužívejte ani talíře se zdvihnutým okrajem jinak dort  bude deformovaný. Až dort ztuhne můžete ho přenést kam chcete, klidně pod něj pro jistotu můžete dát pečící papír aby to šlo snadněji.

Posyp:

Upečenou placku po vychladnutí rozmixujte. Musí být dostatečně tvrdá, protože měkkou nerozmixujete. Přidejte i namleté ořechy.

Vrchní část dortu posypte a přesuňte se na boky.Na boky použijte plastovou kartu nebo něco tvrdého. Naberte na kartu a natahujte od shora nahoru a zároveň přitlačte posyp do krému. Nakonec můžete kartou nebo rukou posyp umačkat aby se dort vyhladil a posyp neopadával. Jde to i stěrkou nebo co máte po ruce jen si musíte trochu posypu nabrat a přitisknout ho bokům. Občas můžete rukou posyp přitlačit, bude na něm držet další vrstva. Co zbylo nasypte na vrchní část dortu.

Krém uložte do lednice a nechte několik hodin ztuhnout. Dobrou chuť.

 

TIP: Dort nejlépe chutná druhý nebo třetí den (ale u nás tak dlouho většinou nevydrží)

Skladování: v lednici

 

 Sestavení dortu v krocích:

1. krok: Spodní placku potřít sirupem a pak krémem

2. krok: Druhou placku potřít zespoda sirupem a položit na spodní placku. Potřít sirupem a krémem.

3. krok: Třetí placku potřít sirupem a položit na druhou. Potřít sirupem a krémem

4. krok: Čtvrtou placku potřít sirupem, položit na třetí placku. Potřít sirupem a včetně boků potřít krémem.

5.krok: Na závěr dort posypat rozmixovanou plackou s ořechy.