Tohle karamelové Cold brew je naprosto boží! Nedávno jsem v obchodě objevila karamelový toping a začala zkoušet různé recepty. Nejčastěji jsou to právě ledové kávy, protože bez těch se v tom horku neobejdu. S karamelem dostane káva úplně nový rozměr…asi mám na ní menší závislost:-D. Toping jsem koupila asi před měsícem, je ho 500ml, tak jsem si říkala, že mi nějakou dobu vydrží. Dneska jsem ho akorát dodělala, a to jsem se ještě docela krotila.

Cold brew se dá připravit pomocí různých pomocníků na přípravu kávy. Já jsem použila French press. Pro mě je to také novinka, mám ho teprve několik dní a musím říct, že je s ním příprava Cold brew o dost jednoduší. Škoda, že jsem ho neměla už dřív:-D.

 

 

Na přípravu Cold brew budete potřebovat:

  • 250ml studené vody
  • 25g mleté kávy*
  • French press

Dále:

 

*Záleží na velikosti French pressu. Já mám ten menší, do které se vejde max. 300ml, proto jsem zvolila toto množství.

 

French press mám teprve týden (ten můj je ze Zalando Lounge). Je to prima věcička a jsem moc ráda, že jsem si ji koupila. Příprava Cold brew i jiné kávy je s ním mnohem snadnější:-).

 

Postup

  1. Jako první si namelte kávu. Tip: Pořiďte si domů mlýnek na kávu. Před přípravou si během chvilky namelete potřebné množství kávy.
  2. Mletou kávu nasypte do French pressu. Zalijte studenou vodou a dobře promíchejte. Zaklopte víkem a dejte do lednice.
  3. Kávu nechte v lednici 12-24 hodin, podle toho, jak moc silnou ji chcete mít. Zmáčkněte French press, tím kávu přefiltrujete.

Cold brew vám v lednici vydrží až 14 dní. Vždy je ale třeba nápoj zbavit kávového lógru, jinak by byl moc hořký a nedal by se pít. Cold brew se dá pít samotné jen tak, s ledem, cukrem, plátkem citrónu…anebo si z něj můžete udělat různé nápoje jako je níže popsané karamelové Cold brew se šlehačkou apod.

 

Příprava karamelového Cold brew:

Ve chvíli, kdy máte hotové Cold brew, můžete se pustit do přípravy vašeho karamelového nápoje.

  • 80ml Cold brew připraveného podle výše uvedeného receptu
  • 80ml plnotučného mléka
  • 25g karamelového topingu Monin (nebo dle chuti)

Do sklenice nalijte karamelový toping – většinou dávám 25 gramů. Na to dejte pár kostek ledu, cold brew a plnotučné mléko. Ozdobte šlehačkou (můžete ji také polít karamelovým topingem) a je to.

 

Velice osvěžující je Cold brew s plátky citrónu.

 

Jak si připravit dobré Cold brew?

Použijte kávu lehce až středně praženou. Tmavě pražená (dark roast) udělá nápoj moc hořkým.

Kávu si vždy namelte až před přípravou nápoje. Samozřejmě lze použít již namletou kávu, ale nebude to ono. Cold brew se louhuje za studena, a to velice dlouho, díky tomu se také uvolní více chutí a aroma do kávy. Právě z tohoto důvodu je čerstvě namletá káva lepší volbou, jinak výsledek nemusí dopadnout tak dobře. Pokud nemáte možnost kávu si doma namlít, pořiďte si kvalitní kávu z menších pražíren – je to lepší volba než kávy ze supermarketu, které jsou namleté již před dlouhou dobou.

Ideální je středně mletá káva.

Kávu louhujte 12-24 hodin. Poté jí přeceďte a vraťte do lednice, pokud ji hned nechcete pít. Po delší době by byla již moc hořká.

Používejte kvalitní kávu, to je základ chuti😊.

 

Článek s tipy na přípravu Cold brew