Jednoduchý a vynikající dezert z banánu. Tento dezert jsem objevila při sledování videí s asijskými dezerty – jmenuje se to lepkavé banány se sezamem. Lepkavé jsou díky karamelu a ten já miluju. Jelikož miluju i banány, tak bylo jasné, že mi to bude chutnat😊.

Hledáte nějakou sladkou rychlovku? Chcete ochutnat něco nového? Jestli doma máte banány, cukr a sezam, můžete se do toho hned pustit:

 

Suroviny

  • 1 banán
  • 60g moučkového cukru
  • 30g vody
  • ½ lžíce sezamu

Dip

  • 30g bílého jogurtu – neslazeného
  • 1 lžička moučkového cukru

 

Postup

Banány oloupejte a nakrájejte na 5cm kousky. Banány rozložte na 1-2 talíře, podle toho, kolik chcete porcí. Dezert se pak přelije karamelovou omáčkou a rovnou bude v těchto talířích nebo miskách podávat.

Cukr smíchejte s vodou v malém rendlíku. Výhodou je nepřilnavé či silnější dno. Zahřívejte 5-6 minut do zlatohnědé barvy na střední teplotu. Občas promíchejte.

Hned jak bude karamelová omáčka hotová, odstavte jí a rychle přelijte přes nakrájené banány. Posypte sezamem.

Nechte 10 minut odpočinout, ať se karamel pěkně vsákne do banánu (když to nevydržíte, nevadí😊)

Podávejte s jogurtovým dipem.

 

Dip

Bílý jogurt smíchejte s 1 lžičkou moučkového cukru. Do jogurtu také ještě můžete přidat kousek nastrouhané citrónové kůry.