Máte doma pár zralých banánů? Na jídlo už možná nejsou tak dobré, ale do banánového chlebíčku jsou ideální. Čím jsou banány zralejší, tím jsou i sladší, a proto mám tyhle banány nejradši. Jak není banán samá tečka ani se ho nedotknu:-D.
Dneska se podíváme na to, jak si doma připravit opičí chléb – Monkey bread. Proč se mu říká opičí asi vysvětlovat nemusím. Nevím, jestli by chlebíček opicím doopravdy chutnal, ale mě chutná, a to je hlavní😊. Toto je veganské verze, takže jsem použila rostlinné máslo namísto klasického a vajíčko nahradila chia semínka. Chia jsou zatím tou nejlepší náhradou za vejce, kterou jsem na pečení poznala. Jen smícháte vodu s chia semínky a je to jako kdybyste v receptu použili vajíčko.
Chlebíček nám doma zachutnal na tolik, že jsem ho jen za poslední rok pekla asi 40x? Doufám, že vám zachutná stejně jako nám doma.
Dobrou chuť!
SUROVINY
- 270g zralých banánů (2 velké banány)
- 200g hladké mouky (může být i špaldová)
- 150g třtinového cukru
- 70g rostlinného másla (např. Alsan)
- 50g vlašských ořechů
- 1 lžíce mletých chia semínek s 3 lžícemi vody (=15g chia+45g vody)
- 1 lžička jedlé sody nebo 1 lžička kypřicího prášku
- Volitelně: čokoládové pecičky
Pomůcky: forma na srnčí hřbet nebo jiná podobná
PŘÍPRAVA
- Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte rozpuštěné máslo. Chia semínka smíchejte s vodou, nechte 5 minut odstát a přidejte k banánům.
Tip, jak rychle rozmačkat banány: Natrhejte je na kousky a rozmíchejte elektrickým šlehačem nebo tyčovým mixérem rozmačkat na kaši. Když je banán dostatečně zralý, jde to snadno.
- Ve jiné míse smíchejte hladkou mouku, cukr, nadrobno pokrájené ořechy a jedlou sodu (nebo kypřicí prášek). Promíchejte a pak teprve přidejte banánovou směs.
- Nyní je čas vmíchat čokoládové pečičky. Pár si jich ještě nechte a po nalití do formy s nimi posypte těsto.
- Těsto na banánový chlebíček nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pokud je ze silikonu, vymazávaní není nutné. Formu použijte na srnčí hřbet, biskupský chlebíček nebo jinou podobnou. Pokud nemáte, postačí i kulatá dortová forma.
- Pečte na 175 stupňů 60 minut. Jestli je chlebíček hotový poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Je-li čistá můžete chlebíček vytáhnout.
Podávejte jen tak, s nutelou, arašídovým máslem, čokoládovou pomazánkou, vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou…
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: 3-4 dny