Zkoušet nejrůznější polévkové zavářky mě baví. Doufám, že dám postupně tolik receptů dohromady, že by z toho šla udělat malá e-kniha nebo třeba i kuchařka. S Jardou polévky milujeme, dělám je prakticky každý den. Přijde mi nuda jíst jen vývar se zeleninou či masem, a proto vždy přidám i nějakou zavářku do polévky.
Pamatuju si, že moje babička vždy lpěla na polévce k obědu i večeři. Stejně to má i moje druhá babička s dědou – razí takové heslo, že polévka připravuje žaludek na hlavní jídlo, a proto nesmí chybět. Právě u babiček jsem ochutnala různé zavářky – domácí nudličky, knedlíčky, noky a jiné. Do té doby jsem je neznala. Poslední roky jsem zase začala vařit polévky a vždy si je jednou z nich vylepším. Je jich tolik! Některé už na stránkách najdete:
Dnes mám pro vás recept na žemlové knedlíčky. Je v nich máslo, vajíčko, petrželka a strouhanka. Přidala jsem je do zeleninového vývaru a mixu mražené zeleniny.
Suroviny:
- 60g strouhanky
- 60g změlého másla
- 1 vejce vel. M
- 1 žloutek
- ¼ lžičky soli
- Špetka pepře
- Kousek petrželky
Postup
Změklé nebo rozpuštěné máslo dejte do misky, přidejte vajíčko, žloutek, sůl, pepř a petrželku.
Promíchejte, přidejte strouhanku a opět promíchejte.
Z těsta tvarujte knedlíčky. Počítejte, že zvětší objem o 1/3, podle toho přizpůsobte jejich velikost.
Vhoďte do vroucí polévky a vařte 5-6 minut.
Knedlíčky můžete uvařit i v osolené vroucí vodě a přidat do polévky až potom.
Skladování: Knedlíčky nechte polévce anebo pokud je máte zvlášť, tak v uzavřené dóze v lednici, aby neoschly. Já jsem jich uvařila hodně, takže nám vystačili na 2 dny.