Letos jsem na zahradě poprvé vypěstovala tuhle menší dýni – říká se jí Sweet dumpling (knedlíková).
Začátkem roku jsem si objednávala Permasemínka, což jsem semínka, která objednáváte jen jednou v životě. Nejsou to žádné F1 odrůdy ze kterých se nedají schovávat semínka. Naopak z perma semínek si každý rok semínka seberte a další rok/roky je zasadíte. Přesně o to se snažím – nekupovat zbytečně co není nutné, šetřit zbytečné zdroje. Když mám semínka v zelenina, chci je využít😊.
Více o Permasemínkách najdete v tomto článku – Perma semínka
Jelikož nemám s touto dýní zkušenosti, udělala jsem z dýně úplně jednoduchý recept – pečenou dýni. Je to jednoduché, rychlé a moc dobré. Jestli se vám tuhle roztomilou malou dýni povedlo také vypěstovat, je to skvělý způsob, jak jí využít. Určitě ale můžete použít i jiný druh, dobré by měly být všechny.
Budete potřebovat:
- 1 dumpling dýně
- 1 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
- 1 lžička mořské soli
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- Volitelně: Sýr, javorový sirup
Postup
Dýni omyjte, ale neloupejte. Rozpulte jí a vydlabejte všechna semínka. Skvěle to jde kovovou naběračkou na zmrzlinu.
Dýni poté nakrájejte na plátky. Každý plátek potřete olejem, a ještě posypte solí a pepřem. Rozložte je na plech a dejte péct do předehřáté trouby na 210 stupňů, střední rošt po dobu 20 minut. V polovině plátky otočte, ať se upečou i z druhé strany. Po upečení by dýně měla být měkká, pokud není, pečte jí o něco déle.
Podávejte jen tak, s javorovým sirupem, sýrem – jako přílohu nebo samostatně.