Taky vám mamka dělala květák jako mozeček, když jste byly děti? Mamka tomu říkala květák jako mozeček, někdo zase říká květákový mozeček, tak nevím jak je správný název.

Pamatuju si, jak jsem jako dítě chtěla tenhle recept mamce uvařit a při hledání v kuchařce mozeček našla. Pak jsem ale zjistila o jaký mozeček se jedná a s brekem šla mamce vynadat, proč mi vaří něco tak nechutného. Maminka mi tehdy musela vysvětlit, že se jedná o květák:-D. Dokonce mi musela ukázat jeho přípravu abych tomu věřila😊.

Květákový mozeček je stále mé oblíbené jídlo, nejradši ho mám s vařeným bramborem, které jsou polité máslem a posypané pažitkou. Říkala jsem si, že by tu tahle klasika neměla chybět.

10 dalších možností, jak udělat tento pokrm:

Sýrový – na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr např. Goudu, Eidam. Nebo jen květák sýrem posypte – skvělý je i parmezán nebo sýr Grana padano (kupuji již nastrouhaný v Bille)

S pórkem – Společně s cibulkou přidejte i hrst pórku (zelenou i bílou část).

Pálivý: Přidejte mleté chilli anebo rovnou pokrájenou čerstvou chilli papričku. Beraní rohy jsou také moc dobré. Beraní rohy lze vmíchat do květáku anebo je společně s bramborem dát na talíř.

Ke květáku si dám někdy ráda kyselou okurku anebo trochu kečupu. Někdy si dělám různé chilli omáčky z kečupu – kečup, cukr, mleté chilli a to vše krátce povařím.

Různé přílohy: Zkuste americké brambory nebo třeba čerstvě upečený chléb či francouzskou bagetu.

Na topince – Květák nandejte na opečenou topinku (můžete ji pomazat kečupem nebo tatarkou).

Plněné palačinky – Květákový mozeček použijte jako náplň do palačinek a zaviňte.

Květákové burrito – Pšeničnou tortillu naplňte květákem, zarolujte a pak ještě tortilu krátce opečte na suché pánvi. Ke květáku můžete přidat sýr nebo třeba trochu kečupu či beraní rohy.

Bylinky – do hotového pokrmu vmíchejte pokrájenou petrželku, koriandr, pažitku či jiné bylinky.

Se slaninou nebo šunkou – společně s cibulkou opečte i na kostky nakrájenou slaninu nebo kvalitní šunku.

S houbami – Houby poduste na cibulce, přidejte květák a pokračujte dále podle receptu. Na jeden květák dávám 200-400 gramů hub, záleží na vás, jak moc hub v pokrmu chcete.

 

 

Budete potřebovat:

  • 350g květáku – půlka květáku
  • 1 vejce vel. L (můžete i 2)
  • 1 lžíce másla
  • ½ červené cibule
  • ½ lžičky soli
  • 1 jarní cibulka na ozdobu

Příloha – vařený brambor s máslem a pažitkou

 

 

Postup

Z květáku odřízněte tvrdý košťál. Poté ho natrhejte na růžičky. Já jsem mozeček dělala jen z půlky květáku, protože jsem druhou půlku potřebovala do jiného receptu. Recept tedy upravte podle toho, kolik květáku použijete.

Květák vařte 12 minut, pěkně doměkka. Přeceďte, prolijte studenou vodou, ať se dále nevaří a nechte okapat v sítu.

Na pánvi zahřejte máslo nebo olej, přidejte nadrobno pokrájenou cibulku a krátce opečte. Přidejte květák a 2-3 minuty opékejte.

Nakonec přidejte rozšlehané vajíčko, ½ lžičky soli a krátce zahřejte – jen dokud vajíčko nezhoustne.

Podávejte s vařeným bramborem.