Asi před 2 měsíci jsem i pořídila novou hračku – elektrický hrnec. Původně jsem chtěla pomalý hrnec, ale když jsem zjistila, kolik funkcí navíc má, měla jsem jasno😊.
Hrnec má plno funkcí a zastane tak doma hned několik přístrojů. Máme malou kuchyň, a proto jsem ráda za každé ušetřené místo.
Jaké funkce hrnec má? Rýžovar, pomalý hrnec, jogurtovač, pekárna na chleba, fritéza… Já jsem byla zvědavá na funkci jogurtovače. Jeden jogurtovač doma mám, tak jsem si řekla, že jestli budu spokojená s jogurtem z tohoto hrnce, věnuju ten můj rodičům, kteří ho vždycky chtěli. Další ušetřené místo😊.
Konečně jsem se do výrobu jogurtu pustila a mám pro vás výsledek. Jako první bych chtěla říct, jak moc jsem byla zvědavá, jestli jogurt bude opravdu dobrý a dostatečně tuhý. V normálním jogurtovači totiž mléko zahříváte, vmícháte jogurt a dáte do skleniček. Podle návodu ale stačí jogurt jen smíchat s mlékem a ráno si přijdete pro hotový jogurt…to jsem tedy zvědavá😊.
Výsledek?
Ono to lidičky vážně funguje! Jen jsem všechno smíchala, nalila do hrnce, zmáčkla funkci JOGURT a nechala ho jet přes noc. Ráno jsem jogurt přendala do sklenice a dala vychladit do ledničky. Jogurt sice není tak hustý, jak jsem byla zvyklý, ale použila jsem jiný jogurt než obvykle, tak to možná je tím. Jogurt je chuťově vynikající, a to je hlavní.
Víte, co mi ještě vrtá hlavou?
V návodu se jogurt připravuje z litru mléka. Do hrnce se ale vejdou hned 4 litry. Všichni u nás v baráku (bydlíme tu 3 rodiny) mají rádi jogurt, tak mě napadlo, jestli bych nemohla udělat jogurt třeba hned ze 3 litrů. Příště to musím vyzkoušet. Mohla bych každý týden vyrobit jogurt pro celou rodinu a nemuseli by ho kupovat.
Výhody domácího jogurtu
Je to levnější
Plný živé kultury – prospěšných bakterií
Je dobrý na trávení
Můžete použít čerstvé/bio/organické mléko i jogurt a udělat ho ještě kvalitnější
Skvělá chuť
Je mezi jogurtem a jogurtem z jogurtovače nějaký rozdíl? A jaké jsou další výhody?
Elektrický hrnec:
- Příprava mi přijde o něco jednodušší, rychlejší. Smícháte, nalijete do hrnce, zmáčknete čudlík a ráno je hotovo.
- Ještě to nemám vyzkoušené, ale hrnec má 4 litry. Pokud se dá udělat v hrnci i větší množství, než jogurt z 1 litru mléka jako v případě jogurtovače, tak je to jednoznačně výhoda.
- Ušetří místo – nemusíte mít doma skleničky ani jogurtovač. Jen hrnec ve kterém běžné vaříte.
- Jogurt je hustý, ale ne tolik jako z jogurtovače.
- Hrnec musí být dobře umytý, jinak hrozí změna chuti jogurtu.
- Když děláte jogurt, nemůžete v hrnci vařit. Já to řeším tak, že jogurt dělám před spaním, takže mě to nijak neomezí.
Jogurtovač:
- Jogurt z jogurtovače je ještě o něco hustší, ale možná je to tím, že jsem použila jiný jogurt, než jsem zvyklá (uvidíme příště).
- Máte omezené místo – daný počet skleniček. Více na jeden zátah neuděláte.
- Jogurt máte rovnou ve skleničkách, jen je dáte do lednice a až na jogurt dostanete chuť sníte.
- Měli byste mít 2 sady skleniček, jinak nemůžete dát dělat další jogurt.
- V případě rozbití skleniček je třeba skleničky dokoupit – nejedná se o levnou záležitost.
Na 1kg jogurtu budete potřebovat:
- 800ml čerstvého bio mléka
- 200g bílého jogurtu s živou kulturou (neslazený)
+elektrický hrnec – já mám Multicooker od firmy Redmond RMC- PM381E (mají ho na Mall.cz, tehdy stál necelých 2500Kč)
Postup
Jogurt a mléko nalijte do mísy a metličkou velmi dobře promíchejte. Jogurt se musí zcela rozpustit.
Po rozmíchání přelijte do hrnce. Zavřete víko, sundejte parní ventil a nastavte funkci JOGURT.
Čas jsem nastavila na 12 hodin. Když hrnec dáte dělat v 8 večer, ráno na snídani ho máte hotový.
Po zapípání jogurt přelijte do čisté a suché nádoby. Zbytečného ho nemíchejte, jen přelijte nebo ještě lépe přendejte naběračkou. Zjistila jsem, že když jogurt z jogurtovače promíchám, už pak tolik neztuhne.
Jogurt dejte vychladit do lednice, ještě trochu ztuhne. Jestli chcete, můžete ho samozřejmě sníst hned😊.
Nádoby – použila jsem tyto krásné sklenice z Pepca, ještě by je tam mohly mít