Klasická bábovka mě už omrzela, a proto jsem chtěla vyzkoušet něco nového. V lednici jsem uviděla kandovanou pomerančovou kůru a hned se mi vybavil biskupský chlebíček. Okamžitě jsem měla jasno jakou bábovku udělám😊. Je to vlastně biskupský chlebíček a je to i stejné těsto na velikonočního beránka. Je skvělá jen tak posypaná moučkovým cukrem anebo bábovku můžete polít mléčnou čokoládou a to je úplně top!
Suroviny
- 150g moučkového cukru
- 125g polohrubé mouky
- 125ml mléka
- 125ml slunečnicového oleje
- 100g kandované pomerančové kůry nebo mix citrusové kůry
- 2 vejce vel. M
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva (6 gramů)
Forma na bábovku
Volitelné: Mléčná nebo hořká čokoláda či poleva na polití bábovky. Já jsem použila jen moučkový cukr, protože jsem neměla čokoládu, ale je to s ní moc dobré:-P. Obojí je dobré…ale hold čokoláda je čokoláda:-D.
Forma bábovka
Používám silikonovou formu na bábovku od Tescomy. Ještě mám vyhlídnutou jednu – jmenuje se forma Delicia rozeta a je úžasná. Kdyžtak mám narozky 2.8 :-D.
Postup
Žloutky dejte do mísy s moučkovým cukrem. Vezměte si metličku nebo elektrický šlehač a míchejte do světlé pěny (2-3 minuty).
Bílky dejte do druhé mísy a vyšlehejte z nich tuhý sníh.
K vyšlehaným žloutkům s cukrem nyní přidejte polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem, mléko a olej. Promíchejte a vmíchejte kandovanou citrusovou kůru. Doporučuji metličku, jde to rychleji.
Nakonec vmíchejte bílky. Metličku odložte a vezměte si lžíci. Pomalu je zamíchejte do těsta, ať zůstane pěkně nadýchané.
Těsto přelijte do formy (silikonovou nevymazávejte, ostatní vymažte a vysypejte moukou).
Pečte na 180 stupňů po dobu 45 minut ve středu trouby. Doba pečení se může lišit, protože je každá trouba trochu jiná.