Recept na jednoduchou a rychlou celerovou polévku.
Tenhle týden jsem koupila hned 2 celery a řekla si, že vyzkouším nějaké nové celerové recepty. Nejdřív jsem ale začala klasikou – smaženým celerem v trojobalu s bramborovou kaší (ten miluju). Dále jsem pak dělala celerové hranolky a celerovou polévku. Jestli máte rádi celer, určitě recepty vyzkoušejte. Jsou vynikající! Mám radost, že mám zase o několik celerových receptů navíc. Jardovi kupodivu taky chutná. U nás v rodině totiž žádnému chlapovi nechutná, takže mě překvapilo, že on ano. Výhoda je, že se v jídle opravdu shodneme, protože jinak bych si tyhle dobrůtky musela dělat jen pro sebe a k tomu vařit ještě další jídlo😊.
A co u vás doma. Je celer v oblibě nebo je to zakázané slovo?:-D
Na celerovou polévku budete potřebovat:
- 500ml vody
- 200g celeru (váženo po oloupání)
- 150-200ml smetany ke šlehání
- 150g brambor
- 1 větší žampion (70 gramů)
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1/8 lžičky mletého kmínu
- Čerstvá petrželka
- Trošku másla
Postup
Celer a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Spolu se smetanou ke šlehání přiveďte k varu a 10 minut povařte. Pozor, ať smetanu nepřipálíte – pravidelně míchejte.
Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte vodu, utřený česnek, třtinový cukr a kmín a ještě jednou rozmixujte, ať je polévka krásně hladká.
Polévku vraťte na sporák a přiveďte k varu.
Mezitím si na pánvi rozehřejte kousek másla a na něm opečte na kousky nebo plátky nakrájené žampiony. Kdo má houby rád, může dát klidně dvojitou porci. Opékejte 2-3 minut a pak přidejte do polévky.
Polévku ještě 10 minut povařte. Ozdobte petrželkou a můžete podávat.
Poznámky k receptu
- Žampiony neloupám, pouze omyju a zbavím případné hlíny
- Kmín můžete použít mletý i celý
- Místo másla lze použít i ghí
- Vodu lze nahradit zeleninový vývarem. Polévka s ním bude mít zase jinou chuť.
- Brambory jsou nejlepší typu C, protože mají vyšší obsah škrobu a polévku tak více zahustí. Použijte jaké máte doma.