Další skvělý recept z červené čočky – tentokrát zahřívací čočková polévka. Až vám bude někdy zase zima, třeba až bude venku pršet a vy se promrznutí vrátíte domů, dejte si talíř téhle polévky. Okamžitě ucítíte to teplo.
Zrovna teď se u nás doma pěkně prší, ochladilo se a jelikož už netopíme, klepeme doma pěknou kosu. Přesně takové polévky mi teď potřebuju. Samozřejmě že každá horká polévka hřeje, ale v této je navíc ještě zázvor, chilli, cibule a pepř…což jsou všechno potraviny, které mají prohřívací efekt. Kromě toho také zrychlují metabolismus a díky tomu budete rychleji spalovat.
Červenou čočku jsme si doma oblíbili kvůli rychlé přípravě. Nemusí se předem namáčet, a to beru jako velkou výhodu. Jsem totiž hlava děravá, takže jsem tu zelenou vždycky zapomněla namočit. Teď u nás na plné čáře vyhrává ta červená.
Jak to máte vy – máte radši zelenou nebo červenou čočku? Napište mi do komentářů.
Suroviny
- 750ml vody
- 200g červené čočky
- 200ml kokosového mléka
- 30g čerstvého zázvoru
- 1 cibule (120g)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce třtinového cukru – 25 gramů
- 1-2 lžičky soli
- 1 lžička mleté kurkumy
- ¾ lžičky prášku z papriček Green Hatch
- ½ lžičky sušeného mletého zázvoru Koření králů (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
Kokosové mléko
Mléko jsem použila ve fairtrade kvalitě – od www.fairtradecentrum.cz. Bohužel se mi ztratila fotka, tak hned jak ji najde, přidám ji sem:-)
Sušený zázvor Koření Králů
Sušený zázvor používám pouze odtud . V minulých receptech jsem to už vysvětlovala – od většiny firem je sušený zázvor hořký, protože je sušený na vysokou teplotu. Tenhle chutná jako čerstvý a přitom je v prášku. Je sušený na nízkou teplotu a proto si zachová lepší chuť a nemá žádnou hořkost. Kdyby se vám tam něco hodilo, nezapomeňte na slevový kód Veronika15, ať to máte levnější:-). Web je korenikralu.cz
Na ozdobu jsem také použila chilli vlákna, které mám od stejné firmy
Chilli prášek Green Hatch
Všechno mleté chilli kupuji u firmy Chilli doctor. Mají chipotle, jalapeňo, habaňero, ancho, green hatch a další druhy. U jiné firmy jsem ještě tolik druhů nenašla. Kromě toho prodávají i chilli víno, džem, med…prostě vše z chilli!
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte na oleji. Přidejte oloupaný zázvor nakrájený na větší kousky – silné plátky. Dále česnek a také mletou kurkumu. Promíchejte a po chvilce přidejte vodu, červenou čočku, kokosové mléko a 15 minut povařte. Červenou čočku pouze propláchněte, není nutné jí namáčet dopředu.
Po 15 minutách vyndejte zázvor a vyhoďte ho. Polévku rozmixujte, přidejte sůl, pepř, cukr a podle chuti můžete přidat i trochu limetkové šťávy.
Na ozdobu jsem použila chilli vlákna (Koření králů), čerstvý koriandr a pepř.