Dneska mám pro vás recept na můj oblíbený čokoládový sójový puding. Tenhle puding jsem si pravidelně kupovala v obchodě, protože mi ze všech pudingů a jogurtů nejvíce chutnal. Prodává ho značka Alpro – čokoládový, vanilkový a ještě další druhy. Alpro puding je bezlepkový veganský puding ze sójového mléka. Můj nejoblíbenější je čokoládový.

Dneska jsem v obchodě koukala na krabici sójového mléka a řekla jsem si, že bych si ten puding přece mohla vyrobit. Ještě jsem si šla přečíst složení a zjistila, že to není nic těžkého. Je to vlastně klasický puding, jen z jiného mléka a kvalitnějších surovin.

Taky vám tento puding chutná nebo máte alergii na mléko či lepek? Pojďme se podívat, jak si tenhle sójový puding můžete doma během chvilky a navíc i mnohem levněji. Nejen cena je plus, obejde se to i bez plastových kelímků ve kterých se puding prodává:-).

 

Suroviny:

  • 500g sójový nápoj Alpro nebo Allnature(rostlinné mléko)**
  • 60g třtinového cukru nebo podle chuti
  • 30g kukuřičného škrobu
  • 20g hořkého kakaa
  • 20g hořké čokolády 50% a více kakaa
  • Špetka soli

*Dá se použít i domácí sójové mléko, ale to nemá úplně stejnou chuť. Mě se v případě tohoto receptu bohužel moc neosvědčilo.  Alpro mléko je trochu jiné, jemnější a protože jsem chtěla, aby puding chutnal stejně, použila jsem stejné mléko jako firma Alpro na výrobu pudingu. Stejně dobrého výsledku jsem dosáhla i s mlékem Alnature (hned druhý den jsem šla dělat další várku:-D)

**Firmy nesmí název mléko u rostlinných produktů používat, stejně jako název jogurt nebo tvaroh. Já jim ale odjakživa říkám rostlinná mléka, protože jsem už na to zvyklá.

 

Postup:

Je to stejné jako když připravujete jakýkoliv jiný puding. Ze sójového mléka odeberte třetinu a zbytek přiveďte k varu.

Do odlité třetiny dejte třtinový cukr, kukuřičný škrob, sůl a kakao. Metličkou dobře promíchejte a za stálého míchání vlijte do vroucího mléka.

Vařte po dobu 2 minut (stále míchejte). Puding vždy míchám metličkou a nikdy v něm nemám hrudky.

Odstavte a ještě přidejte hořkou čokoládu. Ochutnejte a případně ještě doslaďte.

Puding chutná stejně dobře teplý jako studený, buď se tedy do něj pusťte nebo ho dejte ztuhnout do lednice.

 

Na ozdobu jsem použila kousky čokolády. Jak do pudingu, tak na ozdobu jsem použila 50% Lindt čokoládu. K pudingu se také skvěle hodí lesní ovoce jako jsou maliny, ostružiny nebo borůvky.

 

Poznámky k receptu:

  • Místo třtinového cukru lze použít i xylitol, erythritol nebo čekankový sirup
  • Domácí mléko se mi neosvědčilo, byla v něm moc cítiti sója. Nejvíce mi chutnalo sójové od Allnature, v Bille ho mají okolo 35 korun anebo mléko značky Alpro.
  • Konzistenci pudingu si lze upravit přidáním či ubráním škrobu. Zkuste ten můj  a uvidíte, jestli to napříště upravíte.