Jahody začínají být konečně dobré, tak jsem se pustila do jahodových receptů. Vlastně za to mohu poděkovat rodičům, kteří mi jako první krabičku jahod dovezly. Já jsem myslela, že jsou dobré až tak za měsíc. Opravdu je musím pochválit – sladké, šťavnaté, moc dobré. Samozřejmě na čerstvě utržené ze samosběru to nemá. Doufám, že letos budou, protože jsme už loňské zásoby spotřebovaly.
Jahody z loňského samosběru
Ráno jsem dostala chuť na čerstvý jahodový kompot, tak jsem se do něj hned pustila. Čerstvý je proto, že se nezavařuje, ale po uvaření se rovnou sní. Jahody se uvaří v cukrovém sirupu a rovnou se do nich můžete pustit namísto toho, abyste museli čekat, až bude kompot dobrý. Klasický kompot je o něco tekutější, ale když jsem před pár lety našla v jedné kuchařce recepty na čerstvé ovocné kompoty, tak jsem si řekla, že už ten název KOMPOT ponechám😊.
Recept se dá udělat i z mražených jahod, jen je musíte nechat dostatečně povolit, aby šly nakrájet.
Protože jsem momentálně na jahodové vlně, dělala jsem recept hned několikrát – z mražených, čerstvých, a nakonec i v elektrickém hrnci, který mi přišel minulý týden. Možností je tedy hned několik😊.
Suroviny:
Jahodový kompot (bez zavařování)
🍓250g jahod nakrájených na čtvrtky (čerstvé nebo rozmražené)
🍓50ml vody
🍓25-35g třtinového cukru (používám ten světlejší, který nemá tak výraznou chuť) – záleží na chuti jahod, klidně můžete osladit až po uvaření
🍓2 lžičky kukuřičného škrobu (8 gramů) + 20ml studené vody na rozmíchání škrobu
🍓Citrónová šťáva podle chuti
Tip na podávání:
Vynikající se smetanou a postrouhané bílou čokoládou (já jsem použila chilli čokoládu od Chilli Doctor)
Takhle čokoláda vypadá. Dá se koupit na www.thechillidoctor.cz – jsou v ní papričky Habaňero.
Postup
- Jahody nakrájejte na čtvrtky a dejte s vodou a cukrem do malého hrnce. Vařte 5 minut.
- Kukuřičný škrob rozmíchejte v 20ml studené vody (tolik vody, aby šel dobře rozmíchat, můžete i od oka).
- Škrob vmíchejte do jahod a ještě 2 minuty povařte.
- Hustota lze upravit přidáním více či méně škrobu – já použila 2 vrchovaté lžičky, protože mám ráda hustější konzistenci. Kdo chce tekutější, stačí 1 lžička (to si vychytáte)🙂
- Dochuťte citrónovou šťávou – posiluje jahodovou chuť. Hlavně ty mražené jsou chuťově méně výrazné a citrón jejich chuť zvýrazní.
🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓
Tip: jahody můžete povařit s vanilkovým luskem (na tohle množství stačí semínka z půlky lusku) anebo také s vanilkovým cukrem
🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓
Jak podávat?
Horký nebo studený kompot podávejte samotný, se smetanou nebo mlékem. Jistě by byla skvělá i vanilkový zmrzlina. Dá se použít i jako jahodový přeliv na různé dezerty.
Nejlepší je ho sníst rovnou a neschovávat ho do lednice. Kdyby v lednici moc ztuhnul, opět ho krátce zahřejte.
Vaření v elektrickém hrnci/multicookeru
Co je to elektrický hrnec? Takzvaný Multicooker jsem objevila před měsícem. Vybrala jsem si ho namísto pomalého hrnce, protože nahradí hned několik přístrojů. Jelikož mám hodně malou kuchyni, jsem za ušetření místa velice vděčná. Umí vařit, je to pomalý hrnec, tlakový hrnec, pekárna na chleba, jogurtovač, rýžovar, klasický hrnec i pánev na smažení. To jsou důvody, proč jsem nedokázala odolat. Na stránkách se teď budou objevovat recepty z tohoto hrnce. Jako každý si chci svou novou „hračku“ pořádně vyzkoušet:-D. Brzy vás čeká recept na chleba, jogurt nebo na skvělé kuřecí nugetky.
Kdyby vás tyto hrnce zajímaly, mrkněte sem, kde jsem hrnec vybírala: Pomalé hrnce
Postup v elektrickém hrnci
Jahody nakrájejte na čtvrtky a dejte do hrnce. Vodu smíchejte se škrobem (1 lžička) a cukrem. Přidejte k jahodám. Nastavte program Express (u mě se spouští tak, že se na pár sekund podrží tlačítko vypnutí – v pravém dolním rohu). Vařte cca 5 minut do zhoustnutí.
Kdybyste chtěli kompot tekutější, použijte pouze ½ lžičky škrobu.
Tipy na podávání:
Sypané bílou čokoládou, s vanilkovou zmrzlinou, teplý nebo studený kompot, s lístky máty, se smetanou/tvarohem nebo zakysankou…
Na fotce jsem dala studený kompot do talíře a k tomu přidala 10% smetanu:
Podle mě je tahle dobrota na jaro jako dělaná. Co říkáte?
Dobrou chuť❤