Zase jsem zkoušela něco úplně nového, jak už to u mě tak bývá. Tentokrát jsem dělala lívance z vajíček a kokosové mouky. Nic jiného na jejich přípravu potřebujete, což je prima, pokud zrovna máte prázdnou spíž nebo ledničku.

Dělala jsem světlé i kakaové těsto. Na ty světlé jsem ještě přidala chilli džem a na ty kakaové višňový chilli džem s čokoládou. Nemůžu se rozhodnout, který byl lepší, ale na co vybírat, když si můžete udělat oba😊.

 

Světlé těsto

  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžíce kokosové mouky – 10 gramů
  • 2 lžičky vody

 

Kakaové těsto

  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžíce kokosové mouky – 10 gramů
  • 2 lžičky holandské kakao
  • 2 lžičky vody

 

Na ozdobu

 

Kokosová mouka

Předem bych chtěla říct, že je každá kokosová mouka jiná. Nejsem si proto jistá, jestli s jinou značkou dosáhnete stejných výsledků. Některé mouky jsou sušší. Použila jsem tuto modrou. Má zatím tu nejlepší chuť a vlastnosti ze všech kokosových muk se kterými jsem se setkala. Kromě toho se mi líbí zavírací obal, protože ta ze sáčku se mi vždycky sypala ven.

Bohužel už nevím, kde jsem ji koupila, protože jsem jí měla docela dlouho, než jsem se odhodlala jí vyzkoušet. Brzy pro vás budu mít další recepty z této mouky. Je vynikající a tak pokračuji ve zkoušení nových receptů.

 

Fairtrade holandské kakao

Holandské kakao se vyznačuje tmavší barvou a výraznější chutí. Používám ho moc ráda a ještě více toto z www.fairtradecentrum.cz , protože vím, že za něj výrobce dostal poctivě zaplaceno

 

Chilli med a chilli džem

Chilli med i chilli džem mají jako novinku na www.thechillidoctor.cz. Musela jsem jí ochutnat:-). Na lívance se hodí jak med, tak džem, takže jsem využila oboje. Med se prodává ve dvou verzích – jemnější a ostřejší, já použila MILD, tedy ne tak pálivý:-).

 

Postup

Vajíčko smíchejte s vodou a kokosovou moukou. Metličkou dobře promíchejte. Těsto je docela husté, klidně můžete přidat ještě trošku vody.

Připravte si nepřilnavou pánev nebo palačinkovač. Lívance se pečou na sucho, tedy bez kapky oleje. Z 1 dávky uděláte 2 lívance, pokud uděláte obě těsta, celkem tedy uděláte 4 lívance.

Těsto na pánev nandejte lžící a pomocí vidličky rozmačkejte do stran. Až to půjde lívance otočte. Je to křehké těsto, proto ho obracejte opatrně.

 

Čokoládové těsto jsem potřela višňovým džemem a světlá pak chilli medem. Je to vynikající, to mi věřte😊.

Po upečení je těsto krásně vláčné, možná je to druhem mouky, jiná je třeba sušší, ale takhle je vynikající.

 

Každá kokosová mouka je jiná, proto se výsledky při použití jiné mouky mohou lišit.