Někdy není čas dělat se se složitým receptem, který vám zabere spoustu času a pak je člověk vděčný za rychlé recepty. Já jsem včera nestíhala udělat oběd, když jsem uviděla toastový chléb na lince, měla jsem hned jasno😊.
Doma tomu říkáme mexické toasty. Jsou krapet jiné, než ty ze šunky, sýra a kečupu. Ty mi vlastně nikdy moc ani nechutnaly a hlavně mě rychle omrzely. Zato tyhle? Jsou šťavnaté, pálivé, plné sýra a chutí…vynikající!
Suroviny:
- 10 plátků světlého toastového chleba
- 50g šunky s vysokým obsahem masa (použila jsem selskou šunku s 96% masa)
- 20 koleček vysočiny nebo podobného salámu
- Kousek chorizo klobásy
- 5 plátků eidamu nebo čedaru
- 20 koleček nakládaných Jalapeňo papriček Chilli doctor
- Máslo
- Kečup
- Trochu chipotle prášku Chilli doctor
- Nastrouhaný sýr na posypání
- Toastovač
Suroviny
Nakládané Jalapeňo papričky
Vynikající nejen do toastů, ale také na pizzu, do burrita a dalších jídel z mexické kuchyně. Vlastně je přidávám i do bramborového salátu včetně trošky pálivého láku:-P.
Chipotle prášek
Chipotle je papričky se sladko-uzenou chutí. Doma jsme si jí hned zamilovali. Mám doma tolik druhů chilli, že to ani nespočítám, ale kdybych měla sestavit žebříček těch nejoblíbenějších, mám jasno – 1. místo Chipotle, 2. místo Green Jalapeňo a 3. místo Habaňero.
Chilli mám z eshopu Chilli doctor (web). Toto je prášek z chipotle papriček (v nabídce jsou i vločky nebo sušené papričky). Líbí se mi, že chilli chodí balené ve zkumavkách, takže si dlouho zachová svoji chuť a aroma (a taky se vám nevysype, jako kdyby bylo v sáčku:-)).
Příprava
Každý plátek chleba potřete cca 2 lžičkami kečupu smíchaným s troškou chipotle prášku (záleží na vás, jak chcete toasty pálivé). Potírám všechny chleby, nejen ty spodní (na fotce to bohužel není vidět, protože toasty potíral kečupem Jarda a ten potírá jen polovinu, takže jsem ten zbytek pak ještě musela namazat:-)).
Nyní si připravte půlku chlebů a na ně dejte šunku,
pak vysočinu, kolečka chorizo klobásy,
nakládané jalapeňo papričky (dávám celá kolečka)
a nakonec 1 plátek sýra. Pokud nemáte sýr plátkový, nastrouhejte ho najemno a toasty s ním posypte.
já jsem použila eidam i čedar:-)
Chleby zakryjte zbylými chleby, potřete rozpuštěným máslem a posypte nastrouhaným sýrem. Tohle mě naučil Jarda a je to vynikající! Po upečení budou toasty upečené pěkně dokřupava se sýrovou krustou.
Nebo namísto potření toastů potřete vymažte máslem spodní i vrchní stranu toastovače
Teď už jen zbývá dát toasty do toustovače a opéct pěkně dozlatova.
Nejlépe chutnají horké, tak na nic nečekejte a hned se do nich pusťte😊.
Toasty dělám zásadně s Jardou. Baví mě vařit společně. Klidně pozvěte přítele/manžela, ať s vámi toasty naplní anebo děti (i když ty ať si raději udělají klasiku ze šunky a sýra:-)).