Prosinec utíká jako voda a mě osobně přijde, že utíká snad nejrychleji ze všech měsíců. Asi je to tím, že oproti běžné práci se ještě peče cukroví, shání dárky, zdobí byt a vám tak čas utíká rychleji. Škoda, že den nemá víc hodin.

Včera jsem zkoušela nové cukroví, a protože nám doma moc chutnalo, chtěla bych se s vámi podělit o recept. Jedná se o vinné cukroví a jak už název napovídá, opravdu obsahuje víno. Je ho tam ale jen trošku, takže bych ho klidně dala i dětem.

Do tohoto receptu jsem použila jahodové víno od Rybízáka. Nikdy jsem víno nepila, ale jejich ovocná vína z rybízu, jahod a dalšího ovoce jsem si oblíbila. Tentokrát jsem použila jahodové, to je sladší, a ne tak výrazné. V sušenkách je cítit lehký nádech. Příště bych chtěla vyzkoušet rybízové nebo bezové, které je výraznější, a kromě toho by to rybízové mohlo cukroví obarvit na růžovo i bez použití barviv😊. Víno tedy můžete použít bílé anebo zkusit experimentovat a vyzkoušet jako já jiné druhy.

Cukroví je křehké, jemné a moc mi chutná…tedy chutnalo, protože jsme večer všechno snědli. Teda jestli to takhle půjde do Vánoce, budeme na Vánoce bez cukroví:-D.

 

Suroviny:

  • 140g hladké mouky
  • 125g másla
  • 30g jahodové víno (nebo bílé víno) – 2 a ½ lžíce

 

Množství: 2 plechy

 

Jahodové víno

Víno jsem použila jahodové z www.rybizak.cz. Příště bych chtěla zkusit bezové nebo rybízové:-).

 

Postup:

Mouku prosijte a vše dobře propracujte. Nyní bude těsto hodně měkké, proto je lepší ho dát na hodinku odležet do lednice. Po vyndání těsto propracujte, ať se vám s ním dobře pracujte.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte stejně jako linecké. Neválejte ho na moc tenko, je hodně měkké, a proto by se vám pak špatně přenášelo. Pokud je to nutné, posypte ho troškou mouku i zezvrchu, aby se nelepilo k válečku.

Vykrájejte různé tvary – třeba kolečka s dírkou nebo nějaké menší tvary, hvězdičky apod. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 12-14 minut ve středu trouby. Až trochu zezlátnou, vyndejte.

Ještě teplé obalte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

TIP

Místo moučkového cukru můžete použít vanilkový cukr. Já jsem ho také použila a je to vynikající. Tady je jednoduchý recept, jak si ho vyrobit: