Halloween je za rohem, takže jsem si pro vás připravila nové recepty. Uvidíme, kolik toho letos stihnu, ale určitě ještě nějaké nové recepty přidám.

Jako první jsem dělala dýňové cookies. Vzhledem k oranžové barvě a složení jsou pro Halloween jako dělané. Dýně je pro mě symbolem Halloweenu a možná i proto je Halloweenské občerstvení převážně dýně (a taky proto, že dýni miluju😊).

Základem těchto sušenek je dýňové pyré, bez něj se neobejdete. Dýňové pyré asi nikde nekoupíte, a tak si ho budete muset vyrobit. Výroba pyré je velice jednoduchá, a navíc se dá i zamrazit do zásoby. Do sušenek jsem použila pyré z dýně Hokaidó, mouka, cukr, je tam i perníkové nebo dýňové koření (jsou si hodně podobné) a nesmí chybět ani kousky čokolády. Sušenky jsou nadýchané a neuvěřitelně měkké. Nevím, jestli je to tou dýní, ale úplně se rozplývají na jazyku.

Mimochodem je to skvělý způsob, jak dostat do dětí zeleninu. Jen jím neříkejte, že jsou z dýně, sami to nepoznají, protože v nich není ani trochu cítit. Jsou to jen vynikající sušenky s čokoládou😊.

Na konci stránky najdete i další Halloweenské recepty, například na tenhle dýňový perník:

Suroviny:

  • 135g hladké mouky
  • 120g pyré z dýně Hokaido
  • 100g krupicového cukru (nebo třtinového)
  • 50g kokosového oleje (nebo slunečnicového či másla, hery)
  • 50g čokolády – mléčné nebo hořké
  • 1 vejce
  • 1 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky dýňového nebo perníkového koření
  • ½ lžičky jedlé sody
  • Špetka soli

 

Pomůcky: plech, pečící papír, ostrý nůž, lžíce

 

Dýňové pyré

Dýni důkladně omyjte, poté jí rozkrojte na půl. Pokud se nůž zasekne a nejde s ním hnout, stačí několikrát silně klepnout o linku (tak to dělám při sekání dřeva a funguje to i tady😊).

Nyní z dýně vydlabejte semínka – tedy celou měkkou část. Nejlépe to jde kovovou naběračkou na zmrzlinu, ale i lžíce stačí.

Takto připravenou dýni položte na plech. Když jí zakryjete alobalem, nechte jí řezem nahoru. Já alobal neměla, v tom případě se peče řezem dolů položená na pečícím papíru.

Dýni pečte na 175 stupňů cca 1 hodinu. Dýně musí být měkká – zkuste skrze ni projet špejlí, jestli to jde, je to ono.

Upečenou dýni nechte pár minut vychladnout a poté ji vydlabejte. Dýni rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Kdyby to nešlo, přidejte trochu vody. Pyré bude vypadat jako bramborová kaše, akorát oranžová😊.

Pyré nechte před použitím zcela vychladnout.

TIP:

V troubě můžete upéct hned několik dýní najednou. Po vychladnutí stačí rozdělit pyré do sáčků nebo jiných obalů a dát do mrazáku.

 

Postup:

  1. Postup je velice jednoduchý. Stačí dát všechny suroviny do mísy a důkladně promíchat. Pokud je kokosový olej tuhý, dejte ho rozehřát na sporák (stačí pár sekund).
  2. Jako poslední přidejte čokoládu nakrájenou na kousky. Skvělé jsou i čokoládové pecičky, vypadají v sušenkách moc hezky.
  3. Těsto dejte na hodinu do lednice, ať se trochu zpevní a sušenky pěkně drží tvar.
  4. Připravte si jeden plech vyložený pečícím papírem. Pomocí dvou lžic udělejte 9 hromádek (nechte mezi nimi nějaké rozestupy). Do sušenek ještě zapíchněte pár větších kousků čokolády nebo peciček, ať jsou pěkně vidět.
  5. Pečte ve středu trouby předehřáté na 165 stupňů cca 15 stupňů.
  6. Vyndejte, nechte vychladnout a sundejte z pečícího papíru.

 

Skladování a trvanlivost: Sušenky jsou krásně měkké několik dní, a to i když je necháte vyndané. Když je uložíte do lednice, trochu ztuhnout, ale za chvilku jsou zase krásně měkké. Sušenky můžete i zamrazit.

 

 

 

Co dalšího udělat na Halloween?

Hadí preclíky

Dýňový perník