Tento týden jsem si pro vás připravila několik způsobů, jak zpracovat houby. Nám se také s Jardou konečně povedlo také nějaké nasbírat. Loni jsem až na pár houbiček (myslím hříbky, ne ty halucinogenní) nenašla nic. Tenhle rok to vypadalo, že to bude ještě horší. Od srpna jsme byli na houbách asi desetkrát a stále nic. Až konečně tuhle neděli se nám povedlo nasbírat v Říčanech košík hub.

Tohle je můj košík na houby jsem na něj pyšná, protože jsem ho před pár lety sama upletla i když to ani trochu neumím.

Problém je ale v tom, že je chudák pořád prázdný a nosím ho jen pro parádu. Tentokrát jsem ho konečně nenesla zbytečně a naplnily ho houby.

Návštěvu lesa si vždycky strašně užívám. Je tam takový klid, zpívající ptáci a vy se soustředíte jen na hledání hub. Do toho ten čistý vzduch, to je nádhera. Bydlím u silnice a nesnáším to, proto se každou možnou chvíli snažím vypadnou ven. Kdyby to šlo, nejraději by se do toho lesa přestěhovala😊.

Dneska mám pro vás návod, jak zamrazit houby. Na rozdíl od těch sušených je nemusíte namáčet do vody, jen je hodíte do polévky. Pokud máte rádi polévky jako je kulajda, jsou mražené houby lepší volbou než ty sušené. Chutnají stejně dobře, jako kdybyste je právě nasbíraly a přitom vám v mrazáku vydrží celé měsíce.

 

Budete potřebovat:

  • Houby
  • Nožík
  • Prkénko
  • 2 misky – na nakrájené houby a na odpad
  • Zip sáček nebo dóza
  • Hrnec s vodou

 

Postup:

  1. Houby očistěte a okrájejte červivé části. Nepoužívejte plesnivé houby, ty bez lítosti vyhoďte. Nohy u hub nechte jen pokud nejsou červivé.
  2. Houby opláchněte nebo otřete vlhkým hadříkem, ať se zbavíte jehličí, trávy a dalších nečistot.
  3. Očištěné houby nakrájejte na menší či větší kusy. Záleží na vás, jak velké kousky hub běžně používáte. Malé hříbky můžete nechat vcelku nebo jen přepůlit.
  4. V hrnci přiveďte vodu k varu a nakrájené houby do něj nasypte. Vařte 5 minuty, poté houby slijte a propláchněte studenou vodou. U většího množství zvolte velký hrnec anebo houby vařte postupně a pak je děrovanou lžící vylovte, ať nemusíte dávat vařit novou vodu.
  5. Uvařené houby nechte zcela vychladnout a pak je teprve uložte do zip sáčku. Další možnost je houby rozložit na plech vyložený pečícím papírem (nechte mezi nimi malý rozestup) a dát do mrazáku.
  6. Po zmrznutí houby sundejte z pečícího papíru a přesypte je do sáčku nebo potravinové dózy. Takto zamražené houby se neslepí k sobě a budou se snadno odebírat.

 

Použití: do polévek, omáček…Houby není nutné před použitím rozmrazovat.

 

Proč se houby vaří?

Jde o to, že když houby dáte syrové rovnou do mrazáku, nezmrznou hned, ale nějakou dobu to trvá. Během té doby se prý v houbách množí toxiny (mykotoxiny) a ty pak jíte. Nejvíce tím trpí slinivka. Povařené houby již žádné škodliviny neobsahují. Já nevím, nejsem mykolog, ale každopádně houby vždycky před mražení vařím. Nezabere to moc času a houby pak chutnají jako čerstvé.

 

Poznámky k receptu:

  • Nikdy nepoužívejte houby, o kterých si nejste jistí, jestli jsou jedlé. Za tu otravu to opravdu nestojí. Děda jednou snědl mochomůrku tygrovanou. V houbách se opravdu vyzná, ale taky udělala chybu. Malé houby, které mají mřížku se často podobají, a tak se to může vymstít. Já sázím jen na hříbky. Jarda si vždycky jen lízne, jestli to není hořčák. Prostě jak to nemá mech, ale mřížku, jdu od toho😊.
  • Nechcete používat igelitové sáčky? Sáhněte po dózách z cukrové třtiny. Já jsem si sadu koupila za 99Kč. Houby zamrazím na plechu s podložkou na pečení (dá se použít opakovaně) a po zmražení přesypu do dózy. Akorát jsem to tenhle rok nevychytala a dózy mi došly, budu si jich muset koupit více, aby mi to na všechnu tu úrodu vydrželo.

 

Jaké jsou další způsoby zpracování hub?

Další tipy, jak zpracovat houby. Já si vždycky vybírám podle toho, kolik hub jsem nasbírala. Když jich je pár, tak je naložím nebo zamrazím. U většího množství vyrobím od každého trochu. Rozhodně nesmí chybět naložené houby, protože těch máme obrovskou spotřebu. Miluju polévky jako je kulajda, houbové rizoto, omáčku…to chce hodně skleniček:-).

 

Houby ve sladkokyselém nálevu

Nakládané houby oceníte do polévky anebo si je můžete dát jen tak. Jsou totiž vynikající i samotné. Takhle metoda je ideální, pokud chcete zachovat houby jako čerstvé po celý rok. RECEPT

 

Houby v soli

Další možnost, jak uchovat houby čerstvé po velmi dlouhou dobu. Nakládání v soli se obejde bez zavařování, je tedy velice rychlé. RECEPT

 

Houbový prášek

Základem houbové prášku jsem právě sušené houby. Pokud máte nasušeno, mrkněte na tenhle recept. Houbový prášek je skvělý jako koření do polévky. Dodá omáčce nebo polévce skvělou houbovou chuť a ze všech metod zpracování hub zabere nejméně místa. RECEPT

 

Houbová sůl

Houbovou sůl oceníte nejen do polévek a omáček, ale také na steak. Je to vynikající věc, která by vám mezi kořením neměla chybět. RECEPT

 

Houbové koření

Další věc, která by vám mezi kořením neměla chybět. Domácí houbové koření neobsahuje glutamát, konzervanty ani sůl. Pouze houby a koření. Stačí ho přidat velmi málo pro dodání houbové chuti pokrmu. RECEPT

 

Sušené houby

Návod, jak nasušit houby v sušičce, troubě nebo při pokojové teplotě. Sušené houby nesmí do zásoby chybět. Uděláte z nich skvělou bramboračku nebo je můžete použít do omáčky. Také se z nich dá vyrobit houbový prášek, koření, které vašim jídlům dodá skvělou houbovou chuť. RECEPT