Na Vánoce máme všichni co dělat – uklidit byt, sehnat stromeček, nakoupit dárky…takže se opravdu nenudíme. Do toho všeho ještě upéct vánoční cukroví. Tedy samozřejmě ho můžete koupit, ale to není ono.
S Jardou jsme to s prací vychytali oba tak, že máme zrovna v prosinci nejvíce práce. Proto jsem vymyslela několik rychlých receptů pro případ, že bych cukroví nestíhala napéct. Jsou to rychlovky, hotové za chvilku a přesto vynikající.
Nechce se vám péct nebo to nestíháte? Vyzkoušejte tyhle rychlé linecké čtverečky. Během chvilky máte celý plech vynikajícího cukroví. Dělala jsem šátečky plněné džemem, ale dají se udělat i s nutellou, tvarohem, čokoládou, povidly nebo jinou náplní.
Pojďme se tedy podívat, jak na to.
Suroviny:
- 1 balíček listového těsta
- Jahodový nebo jiný džem jako náplň (nebo nutellu, kostky čokolády, povidla…)
+
- Hladká mouka na podsypání
- Velký plech
- Pečící papír nebo podložka na pečení
Chcete si práci ještě více urychlit?
Kupte listové těsto vyválené na pečícím papíru. Nemusíte čekat, až těsto rozmrzne, a dokonce ho ani vyválet. Jen ho nakrájíte, naplníte a šup s tím do trouby😊
Já většinou používám těsto mražené a den předem ho nechám v lednici rozmrznout. Když doma topíte, stačí ho i dát někam, kde je teplo (na topení ale ne) a jde to docela rychle.
Postup:
- Těsto vyklopte na dobře pomoučněný vál. Moukou opravdu nešetřete, aby vám šly šátečky po naplnění sundat z válu. V mém balení listového těsta byly 3 těsta na sobě, tak jsem je rozdělila a vyválela postupně.
- Těsto vyválejte na pár mm vysoké těsto. Tenké ho úplně nedělejte, špatně by se to přenášelo a stálo by vás to více práce. Raději udělejte těsto o něco vyšší, to vám čas ušetří.
- Nožem těsto ořízněte, aby mělo rovné strany. Na šátečky by měly být všechny strany stejné a rovné.
- Čtverečky jsem dělala 5x5cm. Jdou udělat i velké, ale podle mě by cukroví mělo být drobné, tak akorát do pusy. Zbytek těsta dejte k sobě a až tohle naplníte, znovu propracujte a vyválejte.
- Do každého čtverečku dejte ½ lžičky jahodového džemu. Pro jistotu můžete džem smíchat se lžičkou nebo dvěma vanilkového pudingu, aby nevytékal ven, i když by to neměl být problém ani tak. Místo džemu lze použít i nutellu, povidla nebo jinou náplň. Nebo jen zabalte kousek mléčné či hořké čokolády.
- Spojte protichůdné kraje a pak opakujte se zbylými dvěma. Tím ze čtverce vytvoříte šáteček. Nebo můžete spojit jen 2 namísto čtyř, to jsou zase jiné šátečky, kdy je náplň pěkně vidět. Okraje k sobě vždy pevně zmáčkněte.
- Nyní šátečky podeberte nožem a přeneste na pečící papír. Nechte mezi nimi rozestup, ještě zvětší svůj objem.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova, asi 10 minut (uvidíte, u každé trouby je to jinak). Pokud se vám všechno nevejde na 1 plech, pečte šátečky jeden plech po druhém.
- Nakonec šátečky posypte moučkovým cukrem .
Chcete zdravější verzi?
Nedávno jsem v Bille narazila na nové celozrnné listové těsto. Pokud jde o džem, můžete použít třeba chia džem vyrobený z jahod a chia semínek nebo nějaký džem bez bílého cukru. Místo bílého moučkového cukru můžete šátečky posypat třtinovým práškovým cukrem.