Už se to blíží a je tedy ideální čas začít přemýšlet nad tím, co upečete za cukroví. Někdo peče celý život stále to samé do kola. Já jsem zase spíše na to experimentování, takže každý rok dělám něco jiného. Některé recepty samozřejmě opakuji vícekrát, ale většina jsou novinky.

Tenhle rok jsme si s Jardou zamilovali mrkvové šátečky. Dokonce jsem si nimi byla v pořadu Sama doma, kde jsem vařila. Když natáčení skončilo, všichni se na ně vrhly – kameramani, účinkující…během chvilky bylo po nich. Nám chutnají taky, takže jsem je zmenšila a budu je dělat jako vánoční cukroví.

Šátečky jsou plněné švestkovými povidly a jsou neskutečně jedlé. Je to přesně jedno z těch jídel, které nemůžete přestat jíst. Dáte si jeden a skončíte s půlkou plechu….nemůžete tedy říct, že bych vás nevarovala:-).

 

Těsto:

  • 350g polohrubé mouky
  • 250g hery nebo másla
  • 200g mrkve
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (12 gramů)
  • 1 vejce vel. M

 

Náplň:

  • Švestková povidla

+moučkový cukr na posypání

 

Postup:

  1. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte s moukou, tukem, kypřicím práškem a vajíčkem. Dobře propracujte. Z těsta udělejte váleček a dejte ho na 60 minut ztuhnout do lednice. Těsto lze použít i rovnou, jen ho budete muset dobře podsypat a posypat i vrchní stranu, aby se nelepilo. Mě se taky někdy nechce čekat, tak ledničku překočím:-).
  2. Těsto vyklopte na vál podsypaný hladkou moukou. Pokud jste těsto nedávali do lednice, posypte i vrchní část těsta, ať se vám nepřilepí k válečku.
  3. Nyní z těsta vyválejte plát silný jako na linecké, tedy asi 0,3mm. Okraje zarovnejte nožem, seberte a schovejte na potom.
  4. Nožem těsto nakrájejte na čtverečky 5x5cm. Na konci řady vám kousek zbyde, ten dejte k odřezkům.
  5. Povidla dejte do sáčku s ustřihnutým rohem. Doprostřed každého čtverečku dejte povidla(asi tak lžičku).
  6. Nyní spojte dva protilehlé okraje a zmáčkněte. Šáteček potřete vodou a tento cíp tím přilepte k šátečku, ať se při pečení nezdvihne. Nebo můžete udělat klasické šátečky, kdy spojíte dva protilehlé okraje a pak ty zbylé dva.
  7. Šátečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem/podložkou na pečení nebo ho vymažte a vysypte moukou. Mezi šátečky nechte kousek místa, ať se při pečení neslepí.
  8. Až plech zaplníte, dejte ho péct na 175 stupňů na cca 15-20 minut. Až lehce zezlátnou, vyndejte.

 

Šátečky můžete a nemusíte posypat moučkovým cukrem.

 

Poznámky:

  • Pokud jsou povidla moc hustá, nejdříve je dejte na sporák s troškou vody a pár minut povařte, pak nechte povidla vychladnout. Tím povidla naředíte. Kupovaná jsou krásně tekutá, ale u domácích se to občas může stát.
  • Chybí vám v těstu cukr? Protože už cukr v povidlech je, tak jsem do těsta cukr nedávala, aby to nebylo moc sladké.
  • Šátečky zbytečně nepřeplňujte náplní, aby vám při pečení nevytekla ven.
  • Šátečky pečte ve středu trouby.