Jarda mě poprosil, ať mu upeču zapečené housky. Jednou jsem mu je pekla a teď si na to vzpomněl. Jsou to housky zapečené se šunkou a sýrem. To ale ještě není všechno. Dále je v nich Moravanka – směs kyselých okurek, hrášku a další zeleniny a pak ještě rajčátka.

Tuhle večeři připravíte během chvilky a je to strašně dobré. Podobné housky nám vařil tatínek, když měl na starosti vaření. Vždycky jsme to po něm chtěli i druhý den a ty další, ale to už zase vařila maminka (tehdy bych dodala slovo bohužel:-D). K snídani krupicová kaše, k obědu pizza, svačina tatranky a večeře zapečené housky nebo toasty nám chutnali více než klasická česká kuchyně , kterou maminka vařila.

Jsem ráda, že jsem si tento recept zopakovala. Nechápu, že jsem na něj na tak dlouhou dobu zapomněla. Je to rychlovka a je to strašně dobré. Už se těším na další😊

 

Suroviny:

  • 8 kaiserek nebo housek 
  • 8 plátků 30% Eidamu
  • 8 plátků vepřové šunky s vysokým obsahem masa
  • 4 kyselé okurky
  • Kremžská hořčice
  • 1-2 sklenice nakládané zeleniny Moravanka (koupíte v Bille, Tescu nebo Globusu)
  • 8 cherry rajčátek

 

Postup:

Housky potřete kremžskou hořčicí. Dávám tak 2 lžičky na 1 housku. Kremžská hořčice dodá houskám kyselost a pikantnost, pokud jí ale nemáte rádi, můžete použít i kečup nebo plnotučnou hořčici.

Na hořčici dejte plátek šunky.  Nezaklápějte druhou půlkou, místo toho je dejte vedle sebe na plech. Pokračujte i se zbytkem housek a všechny pak rozložte na plech.

Pečte na 175 stupňů asi 5 minut ve středu trouby. Když jsou housky křupavé, vyndejte a dejte na ně plátky kyselé okurky, cherry rajčátka a nakládanou zeleninu. V zelenině je i feferonka, tu nakrájejte a rozdělejte mezi housky. Cibulku jsem nepoužila, protože mi tam nikdy moc nechutnala, ale vám třeba bude.

Jako poslední zakryjte zeleninu plátkem Eidamu a vraťte do trouby – tentokrát už jen spodní půlky se zeleninou. Ty vrchní už nepečte, aby nebyly tvrdé.

Zapékejte do roztečení sýra, stačí pár minut. Pak housky vyndejte, zakryjte druhou půlkou a můžete podávat.