Nemáte rádi sladké cukroví? Nestíháte upéct? Udělejte rychlé vánoční cukroví z listového těsta.
Přijde mi, že na Vánoce je všude nějak moc sladkého. Cukroví, vánočka, svařák, vaječný likér…samé sladké. Jarda mě před pár lety poprosil o slané cukroví, protože to sladké mu moc nechutná. Mě sice chutná, ale ráda ho prostřídám se slaným, jinak se to rychle přejí. Určitě to znáte – napečete plno cukroví a během pár dnů se už na něj nemůžete ani podívat. U mě je to většinou způsobené tím, že při pečení hodně ujídám a pak už na to nemám chuť:-D.
Času není nazbyt a proto jsem dala dohromady pár super rychlých receptů. Tenhle rok chci zapnout kameru a schválně zkusit, kolik cukroví zvládnu za 1 hodinu. S Jardou nás to oba zajímá. Určitě nesmí chybět tento recept. Je to slané cukroví z listového těsta. Recept se dá ještě urychlit, když použijete již vyválené těsto, které koupíte třeba v Lidlu a mnoha dalších obchodech.
Výhodou tohoto cukroví je, že můžete udělat mnoho druhů – makové, slané, sezamové, s kmínem, lněné, sýrové, bylinkové…každé budou chutnat jinak. Můj favorit je mák, kmín a sýr, ty mám nejradši a ideálně ještě teplé!
Suroviny:
- 1 listové těsto – mražené nebo rovnou vyválené chlazené
- Vajíčko na potření
- Posyp – sezam (bílý nebo černý), mák – celý, kmín – celý, lněné semínko, sýr (eidam, parmezán…)…
Pomůcky:
- Velký plech
- Pečící papír nebo podložka na pečení (dá se použít opakovaně)
Postup
Mražené těsto nechte den předem rozmrznout v lednici nebo přes noc na lince. Nebo ho dejte na teplé místo, třeba kousek od topení (ale ne na něj). V případě chlazené těsto přeskočte válení a rovnou krájejte čtverečky.
- Těsto rozdělte – mražené většinou obsahuje 3 díly. Můžete ho vyválet i když je na sobě, ale zbytečně to na lince zabere hodně místa. Raději ho rozdělte a postupně vyválejte na dobře pomoučněné ploše. Těsto můžete udělat vyšší i tenké. Když ho ale uděláte hodně tenké, bude se špatně přenášet a zabere to více plechů, což je čas navíc. Většinou dělám tak 0,25-0,5cm.
- Poté si vezměte nůž a těsto nakrájejte na čtverečky. Dají se vykrájet i různé tvary jako u lineckého, ale zase pak budete muset těsto propracovávat, dokud ho nespotřebujete těsto. Takhle jen uděláte čtverečky nebo tyčinky a rovnou spotřebujete všechno těsto beze zbytků.
- Těsto přeneste na pečící papír. Nechte mezi sebou rozestupy, ať se při pečení neslepí. Kdyby se náhodou slepilo, tak by ho mělo stačit jen odlomit.
- Když se vám to nevejde na 1 plech, což asi nevejde, připravte si plechy s papírem hned vykrájené tvary mezi ně rozdělte.
- Dále do misky klepněte jedno vajíčko a dobře ho rozšlehejte. Přidávám i lžičku vody, ať není tak husté. Všechny tvary potřete vajíčkem. Nikdy nepotírejte sušenky na válu, jinak se k němu přilepí a nepůjde sundat. Vždycky až na plechu.
- Nakonec všechno cukroví posypte jedním nebo více druhy posypu. Část můžete posypat strouhaným sýrem, něco mákem, lnem, sezamem, kmínem…alespoň budete mít více druhů.
- Pečte v předehřáté troubě ve středu trouby na 200 stupňů. Pečte jeden plech po druhém pěkně dozlatova, zkoušela jsem péct více plechů najednou a vždy se upekl jen jeden, takže to asi nemá cenu. Já jsem první plech pekla okolo 10 minut, ten druhý plech už jen asi 7.
- Po vychladnutí cukroví přendejte do zavírací dózy.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: minimálně 1 měsíc. Nebo cukroví dejte do mrazáku, kde vydrží měsíce.
Z listového těsta se dá udělat plno druhů slaného a sladkého cukroví. Těsto se dá koupit již hotové, takže vám ušetří plno práce. Udělat můžete například šátečky plněné džemem nebo nutelou, slané tyčinky anebo vykrájet tvary a posypat je různými semínky jako je mák, sezam nebo len.