Vánoce, to je čas cukroví, pohádek a svařáku. Cukroví jsem až na pár zkoušek nových druhů ještě péct nezačala, ale se svařákem už jsem začala minulý týden. Zrovna mám skleničku teplého svařáku u sebe. Jsem na homeoffice, takže mi nehrozí dechová kontrola (jedna z výhod práce z domova):-D. Jen mě nesmí napadnout vyrazit na nákup. Na svařák a podobné nápoje, které ani nechutnají jako alkohol totiž člověk snadno zapomene a může z toho být pěkný průšvih. Pochybuju, že by taková omluva u policejní hlídky prošla. Já to mám navíc ještě horší v tom, že u nás přímo před barákem chytá každý den policie (náhodně, v různou dobu). Napadlo mě, že bych jim donesla třeba cukroví, abych to u nich měla dobré, ale bojím se, že by to brali jako úplatek:-D.

Zajímalo by mě, jestli už máte nazdobený byt, napište mi to do komentáře. Všichni se teď na Instagramu fotí s napečeným cukrovím a nazdobeným bytem. Já přitom ještě nemám ani uklizeno. Snad v tom nejsem sama.

Co ale mám hotové je sklenička svařáku, takže vlastně už něco mám:-D. Tentokrát vynikajícího perníkového svařáku z rybízového vína. Jestli svařák nebo víno nepijete, uvidíte, že z rybízového nebo jahodového vína vám chutnat bude. Je sladší, chutná po ovoci a po prvním loknutí se do něj okamžitě zamilujete😊.

Poznámka: Kromě perníkového svařáku jsem dělala i rybízový se skořicí a také jahodový svařák z jahodového vína. 

 

Suroviny:

 

Rybízák

Rybízák je rybízové víno. Má ovocnou sladkokyselou chuť a je na svařák jako dělané. Tentokrát jsem měla mini verzi, 250ml, ale příště bych si koupila rovnou velkou lahev.

Rybízové víno a další ovocná vína prodává www.rybizak.cz

 

Perníkové koření

Každé koření je trochu jiné, některé dokonce obsahuje i cukr a je pak hodně slabé. Já jsem použila perníkové koření z Koření Králů . Pokud použijete jiné je možné, že budete muset upravit množství.

(Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )

 

Postup:

Rybízové víno nalijte do malého hrnce. Přidejte perníkové koření. Víno zahřívejte jen aby bylo horké, nevařte ho. Ideální je zahřát svařák na 60 stupňů.

Aby koření mohlo uvolnit svou chuť do nápoje, ještě svařák po zahřátí zakryju pokličkou a nechám 5 -10 minut odstát. Kdyby moc vychladnul, můžete ho ještě krátce zahřát, ale zase jen tolik, aby byl akorát na pití😊.

Nakonec svařák osladím medem nebo třtinovým cukrem. Kdo chce kyselejší ani nemusí sladit.

To ještě není všechno…

 

Chcete ozdobit hrnek cukrovým okrajem…nebo ještě trochu víc?

 

Připravte si dvě misky – jednu s cukrem a druhou s vodou. Cukr může být bílý i třtinový. Já jsem namísto bílého cukru použila třtinový cukr smíchaný se špetkou cejlonské skořice, protože se podle mě k rybízovému vínu hodí více.

Cukr ve svařáku můžete klidně vynechat, pokud budete dělat cukrovou krustu. S každým napitím si užijete ten kontrast cukru a rybízového vína. Mě to šíleně baví😊.

Hrnek nebo sklenici ponořte asi centimetr do vody a pak do misky s cukrem.

Mě to ale ještě nedalo a pomocí štětce namočeného do medu jsem na sklenici napsala PF 2021 (je to možné, že už 2021???). Pak jsem sklenici vyválela v talířku s třtinovým cukrem, díky medu se cukr přichytí jen kde potřebujeme.

Druhým koncem štětce jsem pak tvar písmen doupravila, protože to chtělo trochu doupravit. Příště bych asi zvolila hrnek s uchem, ale to je jen drobnost. Zdobení bylo pouze zepředu, takže jsem se nepřilepila. Jinak samozřejmě hrnek s uchem je lepší.

 

Článek s ochutnávkou všech ovocných vín, které mi z rybizak.cz přišly najdete tady:

Ochutnávka ovocných vín