Recept na svíčkovou mi na stránkách chyběl, proto to dnes konečně napravím. Předem bych jen chtěla říct, že ji dělám trochu jinak, než je taková ta klasika. Pokud chcete vyzkoušet jinou verzi této české klasiky, jste tu správně😊. Ráda si recepty měním ke svému obrazu a spokojenosti. Vždyť recepty jsou od toho, aby vám jídlo chutnalo, a ne aby se dodržoval nějaký přesně daný recept a jídlo jste pak jedli s odporem. Vždycky mě mrzí, když někdo uráží lidi, kteří se chtěli pochlubit svým výtvorem a dopustili se toho, že to udělali jinak, než to doma dělá ten či onen. Proč?

Můj recept na svíčkovou je z vepřové kýty, doma hovězí maso jíme jen výjimečně, a to ještě jen mleté. Jednou mu třeba přijdu na chuť, ale zatím se to nestalo. Hovězí totiž nejedli ani moji rodiče, a tak jsem ho nejedla už od dětství. Také k omáčce dělám kynutý knedlík, ale ne houskový. Housky nejíme, a i tak mi kynutý chutná víc. Alespoň je jeho příprava rychlejší. Jen uděláte kvásek a vše smícháte. Někdy dělám svíčkovou z mražené zeleniny, někdy z čerstvé, podle toho, co seženu a kolik to stojí. Dnešní recept je na svíčkovou ze zeleniny mražené, ten je o něco rychlejší.

Na svíčkovou se vždycky strašně těším. Máte to tak také? Velký hrnec nám vystačí na 2-3 dny, takže jsou to vždycky hody. Ani ten třetí den mě neomrzí…ba naopak, třetí den je nejlepší:P.

 

Suroviny:

  • 1kg vepřové kýty (nebo svíčkové)
  • 700g mražené zeleniny pod svíčkovou
  • 330g vody
  • 50g krupicového cukru
  • 40g másla
  • 1 velká cibule
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy

 

Dále budete potřebovat:

  • 500ml vody
  • 200-250ml smetany ke šlehání
  • 60-70g cukru (4 lžíce)
  • 40g hladké mouky (pro tekutější omáčku vynechte nebo zredukujte)
  • 40-50g plnotučné hořčice
  • 25g soli (3 lžičky)
  • Šťáva z ½ menšího citrónu (8 gramů)

 

Na ozdobu:

  • Plátky citrónu
  • Brusinky (používám Allnature z Billy, jsou krásně sladké)
  • Smetana ke šlehání

 

Příloha:

  • Kynutý knedlík 

 

Postup:

  1. Maso očistěte, ale nechte vcelku. Odstraňuji jen tvrdé části, pokud tam jsou, tučné samozřejmě nechávám, protože tam má zůstat.
  2. Máslo rozpusťte na pánvi a poté na něm opečte maso. Opékejte ho 5 minut ze všech stran, i z boku, ať se zatáhne.
  3. Cibuli nakrájejte na kostičky. Já jsem na to použila ruční sekáček.
  4. Maso dejte bokem. Do pánve dejte cibuli, mraženou zeleninu a cukr. Míchejte a opékejte do zhnědnutí zeleniny. Za 5-10 minut, možná o něco déle (záleží na sporáku) by měla zhnědnout, protože cukr zkaramelizuje.
  5. Do zapékací misky nasypte opečenou zeleninu, na to dejte špalíček opečeného masa a kolem nasypte bobkový list a nové koření. Zeleninu zalijte 330ml vody.
  6. Zakryjte víkem a dejte na 175 stupňů do trouby. Pečte 90 minut.
  7. Maso dejte stranou. Najděte všechno koření a vyhoďte ho.
  8. Všechno kromě masa dejte do mixéru, přidejte 500ml vody a rozmixujte. Můžete použít tyčový mixér anebo stolní. U stolního nechte raději zeleninu trochu vychladnout, ať nepraskne.
  9. Rozmixovanou omáčku můžete ještě přecedit a propasírovat. Omáčku přelijte do hrnce, hořčici, sůl a cukr. Přiveďte ji k varu.
  10. Mezitím smíchejte 200-250ml smetany ke šlehání se 40 gramy hladké mouky. Metličkou dobře rozmíchejte, ať tam nejsou hrudky. Přidejte do omáčky a míchejte. Omáčku přiveďte k varu a vařte 5-10 minut.
  11. Jako poslední přidejte citrón. Použila jsem šťávu z půlky menšího citrónu. Většinou ještě přidávám lžíci nebo dvě brusinek. Samozřejmě jídlo v průběhu ochutnávám a množství upravím podle citu.
  12. Upečené maso nakrájejte na plátky a přidejte do horké omáčky. Smetanu ušlehejte do tuha. Použít můžete i šlehačku ve spreji, dobré jsou obě.

 

Svíčkovou podávejte s kynutým knedlíkem, lžící brusinek, kolečkem citrónu a šlehačkou.

 

Kynutý knedlík

Na tohle množství svíčkové jsem použila 4 šišky kynutého knedlíku.

Recept na knedlík najdete na: Kynutý knedlík

 

Poznámky k receptu:

  • 700g mražené zeleniny pod svíčkovou jsou 2 sáčky
  • Místo bílého cukru můžete použít třtinový cukr