Dnes mám vás další zajímavý recept z indické kuchyně. Je to recept na kari z červené čočky a kokosového mléka. Jako přílohu používám rýži, chléb naan anebo placky čapatí.

Brzy se chystám kari připravit s domácím kari kořením, tak dám vědět, jestli se to povedlo😊.

 

Suroviny:

  • 500ml zeleninového vývaru
  • 200g červené čočky
  • 200ml kokosového mléka
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce kari koření
  • ½ lžíce soli (1 a ½ lžičky)
  • 2 lžičky kokosového oleje nebo ghí
  • +2 lžíce bílého jogurtu (volitelné)*
  • Na ozdobu: jarní cibulka, koriandr nebo něco zeleného

 *při alergie na laktózu nahraďte jogurtem bez laktózy, kokosovým jogurtem nebo vynechte

 

Postup:

Na pánvi zahřejte kokosový olej nebo ghí.

Cibulku nakrájejte na kostičky a nasypte na pánev. Chvilku ji opékejte, přidejte česnek, kari koření, čočku a vše zalijte zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem.

Vařte do změknutí čočky – mě to trvalo 25 minut. Pravidelně promíchávejte, ať se čočka nepřipálí.

Odstavte, a ještě doslaďte nebo dosolte podle chuti. Já jsem pro sladší chuť přidala 2 lžíce krupicového cukru, můžete to ale být i třtinový cukr nebo čekankový sirup.

Podávejte ozdobené koriandrem nebo jarní cibulkou a bílým jogurtem.

 

Jako přílohu můžete udělat:

Indický chléb naan (recept)

Rýži basmati

Placky čapatí