Recept na vynikající kulajdu. Polévku s houbami, koprem a bramborami. Ještě do ní přidávám zakysanou smetanu, která polévku zjemní a dodá jí lehce kyselou chuť.
Kopr jsem použila naložený, z minulého roku. Kdybyste chtěli recept, mrkněte SEM. Do polévky přidávám i trochu nálevu z kopru, dávám ho i do koprovky a je to výborné.
Polévka je docela sytá, klidně ji můžete podávat s pečivem jako večeři nebo oběd. Hladoví určitě nebudete😊.
Jsem ráda, že jsem konečně mohla udělat polévku z čerstvých hub. Byly jsme v lese na houbách a dokonce jsme i něco našli. V létě se mi ještě nikdy nepovedlo nasbírat celý košík hub, proto z toho mám obrovskou radost😊. Kéž by to tak bylo pokaždé:-D.
Suroviny:
- 1 litr vody
- 400g brambor typu A (4 větší brambory)
- 150g čerstvých hříbků
- 50g hladké mouky (můžete ubrat na 25 gramů, pokud chcete polévku méně hustou)
- 25g krupicového cukru
- 3 lžíce nakládaného kopru a 2 lžíce nálevu
- 1 lžíce másla
- 2-3 lžičky soli (9 gramů)
- ½ lžičky celého kmínu
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře
- +150g zakysané smetany
Nakládaný kopr
Recept na nakládaný kopr: ODKAZ
Postup:
Houby nakrájejte na plátky nebo kostky a 5 minut opečte na másla. Přidejte kmín, brambory nakrájené na kostky, vodu a koření (bobkový list, čerstvě namletý černý pepř). Vařte 20 minut na střední teplotu nebo do změknutí brambor.
Hladkou mouku rozmíchejte v zakysané smetaně a přidejte i trochu vody (50ml). Za stálého míchání přidejte do polévky.
5 minut povařte a odstavte.
Nakonec přidejte cukr, kopr a nálev z kopru. Kopr pokrájejte, ať to nejsou velké kousky. Ochutnejte a podle chuti ještě dochuťte.
TIP: Připravte 4 ztracená vajíčka, dejte je na polévku a rozřízněte, aby z nich do polévky vytekl žloutek.