Dnes si upečeme alsaský cibulový koláč, zvaný také jako Tarte Flambee. Tento koláč je oblíbený ve Francii a oblíbili jsme si ho i u nás doma.
Cibulový koláč jsem pekla už hodněkrát. Je to jeden z mála receptů, na které nepotřebuju papír s receptem. Vždycky jsem mé babičce záviděla její paměť. Znala všechny recepty nazpaměť. Já si o tom můžu nechat jenom zdát:-D. Budu ráda alespoň za to málo, co si pamatuji – pizzu, cibulový koláč, hamburgery a pár dalších.
Recept dělám ve dvou provedeních – creme fraiche se slaninou anebo se zakysanou smetanou a šunkou s vysokým obsahem masa. Střídám to podle toho, co zrovna seženu. Dobré jsou obě verze i když je každá trochu jiná😊.
Suroviny:
Těsto
- 400g hladké mouky
- 250g vlažné vody
- ½ lžičky soli
- 1 sáček sušeného droždí
Náplň:
- 200g creme fraiche nebo zakysané smetany
- 200g eidamu (ementál je taky dobrý)
- 100g slaniny nebo šunky s vysokým obsahem masa
- 2-3 cibule
- ½ lžičky cukru
- Špetka mletého pepře
- Špetka muškátového oříšku
Postup:
První si zadělejte těsto.
Vlažnou vodu smíchejte se sušeným droždím a špetkou cukru. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
Nyní stačí dát všechno do mísy a dobře propracovat – mouku, kvásek a sůl. Teď je na vás, jestli chcete o něco nadýchanější koláč a chcete počkat, až těsto nakyne. Přiznám se, že většinou trpělivost moc nemám a kynout ho nenechávám. Těsto tedy můžete použít rovnou anebo ho nechat 30-60 minut kynout pod utěrkou. Po vykynutí těsto propracujte.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na velikost velkého plechu (obdélník).
Těsto opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
Zakysanou smetanu smíchejte s troškou cukru a špetkou muškátového oříšku. Těsto potřete zakysanou smetanou nebo creme fraiche. Dále přijde na jemno nastrouhaný sýr, pak přijde cibule nakrájená na měsíčky a nakonec slanina či šunka nakrájená na kostičky.
Plech vložte do předehřáté trouby na střední rošt. Pečte 20 minut.
Koláč nakrájejte na čtverečky a podávejte. Je dobrý teplý i studený.
Poznámky k receptu:
- Muškátový oříšek můžete vynechat, pokud ho nemáte.
- Místo mletého černého pepře někdy koláč čerstvě namletým černým pepřem.