Tentokrát zavítáme až na druhý konec světa- do Austrálie. Postupně se snažím ochutnat všechny kuchyně světa. Od každé země alespoň 1 hlavní jídlo, 1 pečivo a dezert. V australských receptech jsem objevila Lamingtons, což je takový perník, který se celý nasákne čokoládovou polevou a posype kakaem. Dále Pavlovu (ta je známá i u nás), tedy našlehaný bílek s moučkovým cukrem, který se pomalu suší v troubě. A nakonec Anzac cookies. Určitě je toho více, ale zatím jsem se rozhodla pro Lamingtons a Anzac cookies. Dnes se podíváme na Anzac cookies😊.
Anzac cookies jsou sušenky z mouky, ovesných vloček, kokosu, zlatého sirupu a jedlé sody. Zlatý sirup znám, ale už dlouho jsem ho na nic nepotřebovala, takže jsem ho neměla. Tento sirup chutná skoro jako med, ale je vyrobený pouze z cukru a vody. Sirup jsem tedy nahradila medem, alespoň je to o něco zdravější.
Sušenky nám s Jardou moc chutnaly. Vlastně nám chutnaly dost a sotva stačily vychladnout. Příště budu dělat dvojnásobnou várku. Taky jsme se dohodli, že je udělám jako vánoční cukroví. Řekla bych, že budou mít delší trvanlivost anebo je upeču začátkem prosince a dám do mrazáku. Sušenky jsou sice o něco sladší, ale na zase moc. Připomínají mi nějaké cereální sušenky, které jsem si dříve kupovala ke snídani. Další skvělý recept objeven, snad budou všechny nové recepty takhle dobré:-).
Suroviny:
- 65g másla
- 40g tekutého medu (2 a 1/2 PL)
- 8g/2 lžičky vody
Dále:
- ¼ lžičky jedlé sody
Nakonec:
- 75g hladké mouky
- 80g třtinového cukru*
- 50g jemných ovesných vloček (1/2 hrnku)
- 20g strouhaného kokosu
*Původní recept byl neskutečně sladký. Bylo v něm 200 gramů cukru, což bylo strašně moc. V druhé várce jsem dávala 100 gramů cukrů a bylo to moc dobré, ale na mě osobně ještě moc sladké. Vyzkoušejte 80 gramů uvidíte. Jestli budete chtít sušenky příště o něco sladší, dejte 100 gramů.
Třtinový cukr
Cukr jsem použila nerafinovaný Fair trade z Ekvádoru (prodává www.fairtradecentrum.cz). Některé cukry jsou světlejší, skoro bez chuti, ale tento je tmavý s chutí karamelu. Sušenky jsem dělala už několikrát, ale s tímto cukrem mi chutnali nejvíce:-).
Postup:
Nejdříve dejte do malého hrnce máslo, med a vodu. Na nízkou teplotu zahřívejte do rozpuštění.
Až se vše rozpustí, odstavte a okamžitě vmíchejte ¼ lžičku jedlé sody. Tohle množství se dost špatně určuje a proto jsem si na to pořídila lžičkové odměrky. Takhle vypadají:
Soda je dost slaná, tak pokud to děláte od oka, dejte raději méně než více:-).
Promíchejte. Medová směs začne po přidání sody okamžitě pěnit.
Počkejte minutu a poté přidejte hladkou mouku, cukr, ovesné vločky a strouhaný kokos.
Těsto vypadá lepivě, ale není. Naberte si lžící těsto a vyválejte z něj kuličky. Jde to dobře, nelepí se.
Z těsta uděláte cca 18-20 kuliček. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Nechte mezi nimi rozestup, protože se při pečení rozlijí do stran. Sušenky nemačkejte, trouba se o všechno postará.
Pečte na 170 stupňů 10-12 minut. Sušenky budou vypadat docela měkké, ale po vychladnutí ještě ztuhnout.
Novinka:
K Vánocům jsem dostala od Jardy plno vychytávek do kuchyně (náramky, náušnice a podobné dárky už máme po těch 12 letech za sebou:-D). Dostala jsem i nepřilnavý plech od Tescoma. Už jsem ho použila více než 100x a pořád to funguje. Kupovat pořád role pečícího papíru na jedno použití mi přijde zbytečné, je super, že existují takové vychytávky. Sušenky dávám rovnou na nevymazaný plech, upeču a nechám vychladnout. Jdou krásně sundat, pomalu po tom povrchu kloužou:-).
Na plech je 3 roky záruka, tak jsem na něj sama zvědavá. Mají ho ve 2 velikostech. Jestli se chcete zbavit pečícího papíru jednou pro vždy, je to podle mě dobrá volba. Plech mám z eshopu Tescoma (web), tak na to můžete mrknout. Na výběr jsou 2 velikosti, já mám ten menší a brzy si objednám i ten větší, protože mi ten menší na všechno nestačí.
TIP: Pro pěknou barvičku sušenek zapněte na poslední 2 minuty větráček s horním i dolním ohřevem. Sušenky rychle zezlátnou, je třeba to hlídat, ať je nespálíte.
Hodnocení:
Sušenky jsou sice trochu sladší, nicméně mi to u nich ani trochu nevadí. Chutí mi připomínají cereální kolečka od Emco nebo podobné sušenky, které jsem si dříve kupovala ke snídani. V sušenkách je cítit med, ovesné vločky, kokos a karamel. Příště zkusím použít hnědý cukr, jako byl u originálu, možná by byla chuť karamelu ještě výraznější. Skvělé sušenky, které potěší děti i dospělé😊.