Tenhle koláč mě zachutnal na tolik, že jsem ho pekla hned dvakrát po sobě. Dělala jsem ho i synovci na oslavu a zmizel během chvilky. Je krásně měkký a nadýchaný.
Tento koláč se skládá pouze z jedné vrstvy – jen nalijete na plech těsto z mouky, vajec, banánu, mouky a másla. Co je ale zajímavé, je to, že po upečení má koláč vrstvy dvě! Při pečení se těsto oddělí na pevný korpus a na krém. Korpus chutná jako z piškotu a vršek jako z pudingu. Že by kouzlo? Zřejmě mouka klesne ke dnu, a proto je jí ve spodní polovině více, tím pak vznikne korpus, nevím… Každopádně je to vynikající banánový koláč a určitě ho nedělám naposledy. A u dětí s ním rozhodně uspějete, ty banán milují😊.
Suroviny:
- 480g vlažného mléka
- 195g krupicového cukru
- 125g hladké mouky
- 115g banánu – 1 střední banán
- 110g změklého másla
- 4 vejce vel. M
- 15g/1 lžíce vody
- 1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
Postup:
Začněte tím, že si oddělíte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Díky němu bude koláč krásně nadýchaný.
Žloutky dejte do mísy a s cukrem šlehejte 3-5 minut, do světle žluté barvy.
Máslo rozpusťte na sporáku a nechte trochu vychladnout. Vlažné máslo přidejte ke žloutkům a přidejte i lžíci vody.
Dále přidejte banán rozmačkaný na kaši a hladkou mouku.
Po troškách začněte vmíchávat mléko. Vždy trochu přilijte a promíchejte.
Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Pomalu promíchejte.
Těsto nalijte do vysokého pekáčku – velký plech je moc, chce to poloviční velikost. Použila jsem silikonovou formu – někdy používám hranatou, jindy zase kulatou.
Pečte na středním roštu v předehřáté troubě 45-60 minut na 175 stupňů. Kdyby byla vrchní část moc tmavá, můžete koláč zakrýt alobalem.
Upečený koláč bude mít suchý povrch, ale pod ním stále nebude pevný. Tak to přesně má být. Párátko nepoužívejte, asi by bylo mokré, ale to nevadí.
Na fotce to není úplně vidět, ale spodní část koláče chutná spíše jako korpus a vrchní zase jako pudinkový krém.
Upečený koláč přeneste na linku a nechte vychladnout. Stále ho ještě nevyndávejte. Přeneste ho i s formou do lednice a nechte kompletně vychladnout – ideálně pár hodin.
Posypte moučkovým cukrem a nakrájejte.