Recept na bramborovou kaši bez laktózy. S mlékem poslední dobou trochu bojuju. Někdy mi nedělá dobře a jindy mi zase nevadí. Proto se jeho konzumaci snažím omezit. Naštěstí lze dneska většinu potravin koupit bez laktózy a zbytek si můžete vyrobit. Dřív to lidé měli určitě těžší. Protože moc potravin pro lidi s alergiemi na lepek nebo mléko v obchodě nebylo, museli svůj jídelníček hodně omezit. Dnes už je výběr větší.

Hodně bezlaktózových produktů jsem našla v Tescu, Bille a Globusu. Zbytek obchodů moc nenavštěvuji, tak nevím, jak na tom jsou. V Penny nebo Albertu jsem už nebyla několik let.

Bramborovou kaši nedělám úplně často, ale jednou za čas si ji moc ráda dám. Vše potřebné jsem nakoupila v Globusu.

 

Suroviny:

  • 850g brambor typu C
  • 300g mléka bez laktózy
  • 1 lžíce rostlinného másla (nebo lze vynechat)
  • 2 lžičky soli nebo podle chuti

 

Postup:

Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka.

Sceďte a rozšťouchejte. Přidejte máslo, mléko a sůl. Promíchejte a pokud chcete, můžete kaši ještě naředit mlékem.

 

Jde to i bez kravského mléka?

Přiznám se, že jsem kaši bez mléka dělala jen jednou. Použila jsem mléko sójové. Má výraznější chuť, proto ho určitě nedávejte tolik, co kravského. Místo toho jsem ho naředila vodou. Ředila bych ho 1:3 nebo 1:2. Dejte do kaše 100ml sójového mléka, promíchejte a ochutnejte. Uvidíte, jestli ještě přidáte mléko nebo už jen vodu.