Léto skoro končí, ale to není důvod skončit i se zmrzlinou. Nevím jak vy, ale já si jí dám ráda po celý rok. Pravda je, že ji v létě jím více než kdy jindy, ovšem ani v zimě zmrzlinu neodmítnu😊.
Oblíbené jsou u nás nice cream – zmrzliny vyrobené pouze z ovoce. Vyrábí se rozmixováním mraženého ovoce a potom je už rovnou připravená k jídlu. Nemusíte tedy čekat, až zmrzlina zmrzne. Jen si noc předem připravíte ovoce a dáte do mrazáku.
Tentokrát jsem dělala borůvkovou zmrzlinu. Je vynikající, a navíc je v ní i ovesná vláknina. Když si jí dáte k snídani nebo svačině, hlad vás hned tak nedožene😊. Zmrzlina k snídani? To beru.
Suroviny
- 200g mraženého banánu
- 70g borůvek – těch malých, co barví
- 50ml mléka nebo rostlinného mléka
- Volitelně: 25g erythritolu nebo čekankového sirupu
- Volitelně: 1 odměrka ovesné vlákniny Cardio well
- Borůvky na ozdobu
Ovesná vláknina
Přírodní ovesná vláknina Cardio well. Objevila jsem ji na www.pangamin.cz. Neobsahuje nic jiného, než ovesné otruby a navíc je bez chuti, takže neovlivní chuť jídla. Stačí denně přidat 2 odměrky do jakéhokoliv jídla nebo nápoje a máte splněnou doporučenou denní dávku vlákniny😊.
Erythritol
Koupila jsem ho v obchodě se zdravou výživou. Je mnohem zdravější než cukr, takže pokud se snažíte cukru vyhýbat, je tou správnou volbou.
Postup:
Tuto zmrzlinu můžete vyrobit dvěma způsoby:
- Pokud máte silný mixér, stačí dát všechny suroviny do mixéru a mixovat, dokud se z ovoce nestane hustá zmrzlina. Budete potřebovat mražený banán. Stačí ho nakrájet na kolečka a ty zmrazit. Kolečka se vám budou mixovat lépe, než kdybyste zmrazily velké kousky. Borůvky můžou a nemusí být mražené, já jsem použila mražené. Banán ale mražený být musí.
Začněte mixováním ovoce a pokud je třeba, přidejte mléko. Nejlepší je použít pěchovátko, to mixování urychlí. K některým mixérům ho dávají. Třeba k tomu mému ji dávaly.
- U slabšího mixéru použijte ovoce nemražené. Všechno rozmixujte jako když děláte smoothie. Nalijte do misky a dejte na několik hodin zmrznout do mrazáku. Až bude zmrzlina zmrzlá, vyndejte jí a nechte ji povolit jen tolik, abyste ji mohli promíchat. Většinou jí až trochu změkne, propíchám vidličkou a nasypu do misky. Až to půjde, tak ji promíchám.
Do hotové zmrzliny jsem ještě přidala 1 odměrku (10 gramů) ovesné vlákniny a promíchala. s
TIP: Pro zvýraznění chuti borůvek můžete přidat trochu citrónové šťávy.
Poznámky k receptu:
Banán nakrájejte na kolečka nebo menší kousky a dejte zmrznout. Pokud mrazíte větší množství ovoce, rozložte kousky na plech, dejte zmrznout a potom přendejte do sáčku nebo dózy. Jednotlivé kousky se takto k sobě neslepí.