Když si přivezeme jahody ze samosběru, nemohou ovocné knedlíky chybět. Vždycky začneme knedlíky a pokračujeme dalšími jahodovými dobrotami jako je bublanina, jahodové palačinky a další. Taky jahodové mojito, to musí být😊.

Doma jiné, než bramborové knedlíky neděláme. Ty kynuté mi od dětství moc nechutnaly. Ale třeba už je to jinak, někdy je budu muset vyzkoušet.

Koupili jste pěkně jahody nebo máte nějaké v mrazáku? Připravte si vynikající večeři/oběd/svačinu…dají se jíst v kteroukoliv denní hodinu. Beru je klidně i ke snídani:-D.

Poznámka: Na samosběru jsme byli v červnu, jen jsem se nahrání tohoto receptu dlouho nedostala.

 

Suroviny:

  • 450g vařených brambor
  • 200-300g polohrubé mouky
  • 1 vejce vel. M
  • mouka na podsypání
  • Jahody (mražené nebo čerstvé) – použila jsem 400 gramů

 

Na ozdobu:

  • Moučkový cukr
  • Opečená strouhanka
  • Čerstvé jahody

 

Postup:

Brambory uvařte doměkka ve slupce. Oloupejte a nechte zcela vychladnout.

Vařené brambory nastrouhejte najemno. Přidejte mouku a vajíčko. Začněte 200 gramy polohrubé mouky a propracujte. Uvidíte, kolik mouky budete muset přidat, aby se s těstem dobře pracovalo. Já většinou končím na 250-300 gramech, ale dost záleží na typu brambor.

Těsto vyklopte na vál posypaný moukou. Vyválejte a nakrájejte na čtverce. Já jsem těsto nakrájela na 20 čtverečků.

Doprostřed vložte jahodu a zabalte. Knedlík poválejte v ruce, ať v něm nejsou praskliny.

Knedlíky vařte ve vroucí vodě. Moje se vařily 7 minut.

 

Knedlíky posypte sladkou smaženou strouhankou, polijte rozpuštěným máslem a ozdobte čerstvými jahodami.

 

Sladká smažená strouhanka

 

  • 150g strouhanky
  • 50g cukru moučky
  • 30g másla

PŘÍPRAVA

  1. Máslo rozpusťte na pánvi.
  2. Přidejte strouhanku a za stálého míchání smažte, dokud strouhanka nezezlátne. Jen dávejte pozor, aby se nepřipálila. Když bude strouhanka skoro bez chuti, je třeba ji péct ještě déle. Když ji dobře opečete, bude mít vynikající chuť.
  3. Sundejte ze sporáku a vmíchejte moučkový cukr. Dobře promíchejte.

 

 

 

Poznámky k receptu

  • Kromě polohrubé mouky lze použít i mouka hrubá anebo krupice