Jogurt má ochlazující účinek, a proto si ho v létě pravidelně dopřávám a nejen v létě. Tenhle nápoj si dám ráda po celý rok:-). Nejraději mám jogurtové lassí – indický nápoj z jogurtu, mléka a někdy i ledu. Místo mléka můžete použít i vodu, dobré jsou obě varianty. Tento osvěžující nápoj se vám bude hodit do horkých letních dnů (snad ještě nějaké budou). Až vám bude vedro, udělejte si skleničku lassí a uvidíte, že vám bude hned lépe. Nebo si ho připravte jako rychlou svačinu si snídani, kterou si můžete vzít i sebou.
Lassí má mnoho obměn – k základnímu receptu můžete přidat ovoce (například banánové je vynikající), kakao nebo různé koření. Já mám nejradši lassí s kardamomem anebo to s banánem. Někdy to spojím a udělám banánové lassí s kardamomem😊. Kardamomem je skvělé koření. Na celý nápoj stačí přidat pouze jednu tobolku.
Objevte nového kamaráda do horkých letních dnů – sklenici jogurtového lassí.
Na přípravu budete potřebovat:
- 180g bílého jogurtu
- 120g mléka nebo vody
- 50g kostek ledu
- 1 tobolka kardamomu
- 2 lžíce čekankového sirupu nebo pár lžiček třtinového cukru
- Volitelně: ½ odměrky ovesné vlákniny CardioWell
Pomůcky: mixér
Ovesná vláknina Cardio well
Kardamom
Seženete například na www.shams.cz
Příprava:
Kardamomový lusk otevřete a vyndejte z něj černá semínka. Právě v těch se ukrývá chuť. Semínka rozdrťte paličkou nebo v hmoždíři. Dá se použít i mletý kardamom, ale tenhle má výraznější chuť, a proto ho používám raději.
Jogurt, mléko nebo vodu, led i kardamom dejte do mixéru. Pro sladší chuť přidejte čekankový sirup, med nebo třtinový cukr. Mixujte 1-2 minuty. Díky ledu se na nápoji vytvoří hustá pěna a nápoj bude krásně studený.
Rozlijte do sklenic.
Lassí si upravuji podle chuti. Naposledy jsem ho dělala takto:
- 150g bílého jogurtu
- 150ml mléka
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 3 kostky ledu
Poznámka:
Nápoj je lepší vždy připravit čerstvý, a ne ho uložit do lednice.