Receptů na mrkvový dort je stovky, já jsem si zamilovala tento recept. Tedy pokaždé si ho trošku upravím – například přidám ořechy, ale jinak se držím tohoto receptu. Dort jsem tentokrát rozřízla a natřela ho fíkovým džemem. Celý dort jsem pak potřela sýrovou polevou, což je poleva z čerstvého sýra a moučkového cukru. Někdy dělám polevu z moučkového cukru a citrónu, ale většinou sýrovou, protože nám doma chutná nejvíc.
Mrkvový dort, šálek dobré kávy…co víc si přát?
Suroviny:
- 230g najemno nastrouhané mrkve
- 200g hladké mouky
- 200g třtinového cukru
- 100g slunečnicového oleje
- 100g banánu
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
- ¼ lžičky jedlé sody
- Špetka muškátového oříšku
Poleva:
- 100g čerstvého sýra Palouček z Lidlu
- 15g moučkového cukru
Náplň:
- Fíkový džem
Fíkový džem
Džem z egyptských fíků mám ze www.shams.cz. Jsou v něm velké kusy fíků, a to já mám ráda.
Kypřicí prášek
Používám bezfosfátový z www.biosfera.cz
Palouček
Použila jsem čerstvý sýr palouček. Kupuji ho v Lidlu. V jiném obchodě ho najdete pod jiným názvem, stačí hledat sýr zabalený v alobalu. Použít můžete i kostku Lučiny.
Postup:
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Banán rozmačkejte na kaši. Ideální je použít zralejší banán – má sladší chuť.
- Banán smíchejte s olejem. Poté přidejte zbytek surovin a vše smíchejte dohromady.
- Těsto nalijte do kulaté dortové formy a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte 35-40 minut. Párátko musí být po vytažení čisté.
- Po vychladnutí dort vyklopte. Rozřízněte ho a natřete džemem.
- Na polevu smíchejte 15 gramů prosátého moučkového cukru a čerstvý sýr. Nepoužívejte více cukru, jinak by sýr nebyl tak hustý. Zkoušela jsem i 20 gramů, ale sýr už byl tekutější a nedržel tak dobře na dortu.
- Polevu dobře promíchejte a poté s ní potřete celý dort.
- Dort pak můžete ještě ozdobit například mrkvičkami z marcipánu, nastrouhanou mrkví nebo ovocem.
- Dort nechte chvilku ztuhnout v lednici.