Recept na výrobu domácího rostlinného ze slunečnice. Tentokrát na slunečnicové mléko vyrobené z pražené slunečnice. Skvělé jsou obě varianty – z nepražených i pražených semínek. Já je ráda střídám.
Na výrobu slunečnicového mléka budete potřebovat pouze dvě suroviny – loupaná slunečnicová semínka a vodu. Z pomůcek pak mixér a plátýnko. Dá se koupit i látkový sáček na přípravu rostlinných mlék. Semínka se nejdříve dají do trouby, aby se opekly. Někdo to dělá na pánvi, ale tam se je hodně těžké odhadnout, kdy máte skončit. Přepálená semínka jsou hořká a nejsou vůbec dobrá. Raději je dávám do trouby.
Mléko z pražené slunečnice má výraznější chuť, to z nepražené je zase takové jemnější. Zkuste je obě a uvidíte, které vám bude chutnat více anebo je můžete střídat jako já😊.
Jak slunečnicové mléko používat?
Mléko se dá pít samotné, stejně jako to kravské. Dále ho můžete použít na případu smoothies, smoothie bowl nebo kaší. Také do různých raw dezertů nebo i na pečení.
Jak slunečnicové mléko ochutit?
Pro sladší mléko přidejte med, čekankový sirup, třtinový cukr nebo jiné oblíbené sladidlo. Skvělé je s kakaem, skořicí nebo vanilkovým extraktem. S chutěmi si můžete vyhrát a různě je mezi sebou kombinovat.
Suroviny:
- 40g slunečnicových semínek (loupaných)
- 500ml vody
- Na oslazení: med, čekankový sirup…
Pomůcky: Mixér, plátýnko
Slunečnicové mléko je vhodné pro vegany, neobsahuje lepek ani laktózu.
Ovesná vláknina
Vláknina je velmi důležitá pro dobré trávení. Proto jsem do mléka přidala ovesnou vlákninu CardioWell.
Vlákninu přidávám až před pitím, ne dopředu. Do 250ml slunečnicového mléka přidávám ½-1 odměrky vlákniny, podle toho, jestli už jsem do něčeho vlákninu přidávala nebo ne. Dobře promíchám, ideálně metličkou a vypiju.
Postup:
- Semínka nasypte na plech a dejte do trouby rozehřáté na 175 stupňů. Plechem trochu zaklepejte, ať je slunečnice na plechu v tenké vrstvě. Lépe se pak opeče. Pečte 8-10 minut. Po 5 minutách začněte semínka kontrolovat. Až se rozvoní a lehce ztmavnou, můžete vytáhnout. Raději je upečte méně než více.
- Slunečnici nechte vychladnout.
- Poté slunečnici dejte do mixéru a zalijte novou vodou (500ml). Mixujte 1-2 minut. U slabších mixéru to může trvat déle.
- Mléko přeceďte přes plátýnko nebo sáček na přípravu rostlinných mlék. Ze semínek vymačkejte co nejvíce tekutiny. Semínkovou drť, která vám zbyla v plátýnku můžete přidat do ovesné kaše, smoothie anebo do těsta na musli tyčinky. Není třeba ji vyhazovat.
- Oslaďte, ochuťte a vaše slunečnicové mléko je hotové.
Použití:
Pijte samotné, použijte na přípravu smoothies, smoothie bowl…
Poznámky:
- Tuhle krásnou láhev jsem sehnala v Ikee za 39 Kč. Podle mě je na rostlinná mléka ideální. Většinou jsem používala zavařovací sklenice, protože jdou snadno umýt, tak uvidíme😊.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny