Dneska jsem dělala větší úklid a nevyhnul se mu ani mrazák. Tak koukám na zbytek mražené kukuřice a přemýšlím nad tím, jak ji použiju. Na polévku to bylo málo a na pizzu jsem neměla nakoupeno. Nakonec mě napadly kukuřičné placky.

Kukuřičné placky jsem udělala z mražené kukuřice, vajíčka a pohankové mouky. Ještě mi zbyla nějaká loupaná pohanka z Biosféry (biosféra.cz), alespoň jsem ji už dodělala. Jen jsem loupanou pohanku dala do elektrického mlýnku na kávu a mouka byla za minutu hotová. Super je, že nemusíte kupovat pohankovou mouku a loupanou pohanku. Koupíte jen pohanku a když potřebujete mouku, uděláte z ní mouku. Každé ušetřené místo se hodí😊.

Tyto placky jsou rychlé, jednoduché, a navíc jsou bez lepku.

 

Suroviny na 2 placky:

  • 70g mražené kukuřice
  • 30g pohankové mouky (nebo loupané pohanky)
  • 1 vejce vel. M
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžíce pivovarských kvasnic

 + něco na osmažení placek (použila jsem kokosový olej)*

*placky ze smažit i nasucho, pokud vám nevadí o něco světlejší barva:-)

 

Kokosový olej

Na smažení jsem použila kokosový olej s avokádem od www.zdravizesrilanky.cz. Většinou všechnu peču na sucho, ale u placek mám ráda, když trochu zhnědnou.

 

 

Pohanková mouka

Do tohoto receptu můžete použít pohankovou mouku anebo použít loupanou pohanku či lámanku a mouku si doma vyrobit. Je to jednoduché a navíc vás to vyjde levněji:-).

Podrobnější recept na výrobu pohankové mouky z pohanky najdete tady: Jak si vyrobit pohankovou mouku.

Nic na tom ale není. Jen v něčem rozmixujete loupanou pohanku (elektrický mlýnek na kávu pro menší množství, mixér, kuchyňský robot…). Když je z ní prášek, mouka je hotová. Pro jistotu můžete mouku prosít, aby vám v ní nezůstaly větší kousky. Použít lze i pohanku lámanku.

Pohanku mám z www.biosfera.cz

 

Postup:

  1. Mraženou kukuřici dejte do síta a prolijte horkou vodou. Nemusí být vařící, stačí teplá voda z kohoutku. Nechte okapat.
  2. Do misky dejte pohankovou mouku, kukuřici, vajíčko a sůl. Přidat můžete i něco zeleného – třeba petrželku.
  3. Smíchejte a dejte rozpálit pánev.
  4. Na pánev dejte 1-2 lžičky kokosového oleje. Lžící rozdělte těsto na 2 placky. Není nutné těsto roztírat, mělo by se roztéct samo.
  5. Pečte z obou stran dozlatova. Celkem jsem placky pekla asi 5 minut.
  6. Placky podávejte horké nebo studené. Výborné jsou také posypané strouhaným sýrem.

 

Pro zvýšení výživové hodnoty jsem upečené placky posypala pivovarskými kvasnicemi. Nebojte, nechutnají jako droždí, jsou vynikající a velice zdravé.

 

Pivovarské kvasnice

Upečené kukuřičné placky jsem posypala pivovarskými kvasnicemi. Jsou velice zdravé, a navíc jsou moc dobré. Chuťově mi připomínají sýr nebo zeleninový vývar. Když je dáte na těstoviny, je to jako kdybyste použili sýr.