Podzim mám ráda stejně jako každou část roku. Každé roční období má něco do sebe. Na co jsem se nejvíc těšila? Na husté krémové polévky, horké čaje a Halloween. Taky na to, že není takové vedro a to mi vyhovuje. Nikdy mi vysoké teploty moc nevyhovovaly, moje ideální teplota je spíše 15-20 stupňů, to je prima. Ono sportovat při 30 stupních není nic moc příjemného.

Kromě přechodu na podzimní jídelníček jsem si vyrobila i podzimní řadu kosmetiky. Mezi nimi i máslo s dýňovým kořením. Je to husté tělové máslo, které pokožku hydratuje a chrání ji před chladem. Dávám si ho i na ruce, aby v dešti nebo chladnějším počasí netrpěly.

Základ je našlehaný kokosový olej a bambucké máslo. K tomu dýňové koření a vanilku. Ještě elektrický šlehač a pár minut volného času. Nic jiného potřebovat nebudete😊.

 

Suroviny:

  • 100g bambuckého másla
  • 40g kokosového oleje
  • 2 lžičky dýňového koření (recept)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu nebo pár kapek vůně do kosmetiky
  • Volitelně: ¼ lžičky vitaminu E pro extra výživu a hydrataci.

 

Bambucké máslo

Kupuji rafinované nebo nerafinované na www.mydlovysvet.cz. Nerafinované má vůni a je v něm zachováno více výživných látek. Pokud chcete bez vůně, kupte rafinované.

 

Kokosový olej

Používám extra panenský kokosový olej z www.zdravizesrilanky.cz.

Nebo si můžete koupit velký kýbl kokosáku na Mýdlovém světě, ovšem ten už není tam kvalitní jako ten panenský.

 

Domácí dýňové koření:

  • 20g mleté skořice
  • 1/2 lžíce muškátového oříšku- použila jsem čerstvě nastrouhaný (mletého dejte méně)
  • 1/2 lžíce+1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru 
  • 1/2 lžičky celého hřebíčku = 12ks
  • 1/2 lžičky nového koření  7ks

Vše dejte do mixéru nebo mlýnku na kávu a rozmixujte na prášek. Koření jsem odměřovala pomocí odměrek z Tesca. Bohužel momentálně nemám váhu, která by zvážila i takto malé množství. Za to se omlouvám. Hned jak si ji pořídím napíšu tu přesné množství v gramech. Doporučuji koupit odměrky které mají 1 lžičku, 1/2 lžičku, 1PL, 1/2 Pl a pak také čtvrtku hrnku apod. je to skvělý pomocník na vaření i pečení. Kdyby vám koření přišlo silné přidejte skořici, tím chuť zbylého koření zjemníte. Všechny odměrky naplnila do roviny.

 

Koření lze použít nejen do tohoto receptu, ale také k přípravě dýňového laté, sušenek a dalších zajímavých receptů.

 

Postup:

Všechno dejte do misky a šlehejte 3-5 minut. Máslo by mělo zvětšit svůj objem a být krásně našlehané.

Pokud je moc tuhé, dejte ho do lednice na 30 minut a potom opět vyšlehejte. To by mělo pomoci.

Máslo přendejte do sklenice.

Skladujte: Mimo dosah vlhkosti.

Trvanlivost: 1 rok. Kdyby už nebylo tak našlehané, stačí ho dát na hodinku do lednice a pak znovu našlehat.